Szervezet

Számvitel, gazdálkodás

Számviteli (MBSZ gazdálkodási) munkacsoport
A Magyar Bankszövetség gazdálkodását, az éves költségvetési terv megalapozottságát vizsgálja és javaslatokat tesz a belső gazdálkodással kapcsolatban.

Tagdíjbizottság
A bizottság kidolgozza a Magyar Bankszövetség tagdíjfizetési rendszerét, módszertanát. Vizsgálja a Testületi ülés hatáskörébe rendelt szabályzat változtatásával kapcsolatos javaslatokat.

Számviteli kapcsolattartók munkacsoport
Az európai és hazai számviteli témájú javaslatokat, kérdéseket észrevételezik, véleményezik. Tájékoztatásul minden számviteli témájú kérdést, anyagot megkapnak.

Batka Anna
batka.anna@bankszovetseg.hu

MBSZ rendezvények

Külföldi Bankárklub
Egy olyan fórum, amely lehetővé teszi, hogy a külföldi állampolgárságú bankvezetők aktívabban bekapcsolódhassanak a Magyar Bankszövetség munkájába, a döntés előkészítő folyamatokba, valamint hangsúlyos szakmai kérdésekről információt kapjanak.

Orbán Olimpia
orban.olimpia@bankszovetseg.hu

Bankbiztonság

Bankbiztonsági munkabizottság

A csalás elleni, a humán és fizikai biztonság és az IT biztonsági munkacsoportok munkáját összefogó bizottság.

Humán és fizikai biztonság munkacsoport

A bankok személyi, valamint erőszakos bűncselekmények elleni fizikai védelmével (pl.: bankrablás, ATM mechanikai támadása), objektumvédelmi kérdésekkel és a banki dolgozók biztonsági kockázatával foglalkozik.

Csalás elleni munkacsoport

A bankok elleni gazdasági jellegű bűncselekményekkel kapcsolatos trendeket nyomon követő, ezzel kapcsolatos információ megosztó fórum.

IT Biztonsági munkacsoport

A banki informatikai rendszerekkel szembeni támadásokkal kapcsolatos információ megosztó, a legújabb módszereket megvitató fórum.

Dávid Sándor
david.sandor@bankszovetseg.hu

Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni munkacsoport

Pénzmosással és terrorizmus finanszírozásával kapcsolatos trendeket nyomon követő, a legújabb módszereket megvitató fórum.

Bankszabályozás

Tőkekövetelmény szabályozási munkacsoport (Bázel, CRD)

A munkacsoport a tőkekövetelmény szabályozással kapcsolatos nemzetközi és hazai jogszabályalkotást követi nyomon. Véleményezte és részt vett a tőkekövetelmény direktíva (CRD, CRD2, CRD3) átültetésével kapcsolatos jogszabálytervezetek kidolgozásában, illetve jelenleg az NGM és az EBF felé véleményezi a CRD4 / CRR európai jogszabálytervezeteket.

HUNOR – Működési kockázat munkacsoport

A munkacsoport találkozókon (Döntéshozó Testületi üléseken) a HUNOR rendszer működésével kapcsolatos tapasztalatokat vitatják meg, illetve döntenek a további fejlesztésekről.
A HUNOR együttműködésben résztvevő bankok meghatározott bontásban adatot szolgáltatnak a közös működési kockázati adatbázisba, hogy a közös adatbázist felhasználhassák saját modelljeik kialakításához, elemzéseikhez.

Móra Mária Tünde
mora.maria@bankszovetseg.hu

Kommunikáció

Kommunikációs munkabizottság

Alapvető feladata, hogy a Magyar Bankszövetség érdekvédelmi feladatának ellátásáról szóló kommunikációs célokat, irányokat, a kommunikáció tartalmát a tagbankok kommunikációs vezetőivel egyeztesse. Közösen dolgozzák ki a kommunikációs programokat, kölcsönösen segítik a sajtókapcsolatok ápolását.

Sütő Ágnes
suto.agnes@bankszovetseg.hu

Fogyasztóvédelem

Fogyasztóvédelmi kapcsolattartók munkacsoport
A tagok a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos Európai Uniós, magyar, illetve PSZÁF dokumentumokat kapják meg tájékoztatásul/véleményezésre.

Földi Tamás
foldi@bankszovetseg.hu

HR

Humánerőforrás
A humánpolitikai vezetők tapasztalatcseréjét szolgáló fórum. Aktívan részt vesz a javadalmazási politikát érintő jogszabályalkotásban és véleményezésben.

Képzési és oktatási munkacsoport
A banki szakemberek képzésével és továbbképzésével összefüggő “best practice” és “benchmark” típusú információk összegyűjtése és megosztása a banki közösség tagjaival annak érdekében, hogy lehetővé váljék a banki képzések átjárhatósága, a követelmények egységesítése.

Jogi ügyek

Compliance munkacsoport
A banki compliance felelősök fóruma.

racz.emese@bankszovetseg.hu

Jogászok munkacsoport (Adatvédelmi almunkacsoport)

A munkacsoport az egyes kormányzati tervezetekről alakít ki álláspontot.

A munkacsoporton belül adatvédelmi almunkacsoport alakult, melynek feladata az uniós és hazai adatvédelmi jogalkotás, jogalkalmazás, illetőleg más eljárás kezdeményezése.

auer@bankszovetseg.hu

Közvetítői munkabizottság
A hitelintézeti közvetítőkre vonatkozó törvényi és rendeleti szabályozás kialakításában működik közre, időszakonként értékeli a közvetítői tevékenységgel kapcsolatos ügyeket.

Work-out munkacsoport

Állandó munkacsoport, a bírósági végrehajtás, követeléskezelés, csőd, felszámolás, reorganizáció kérdésében jogszabály-módosításokat véleményez, kezdeményez elsősorban a vállalati hitelezéshez kapcsolódóan.

Hitelezés

Agrárszektor kapcsolattartók

A munkacsoport feladata az agrárszektort érintő kormány és miniszteri rendeletek véleményezése.

Energia kapcsolattartók

A munkacsoport feladata az Energia törvény módosításával kapcsolatos szabályozások véleményezése.

KKV kapcsolattartók

A munkacsoport feladata a kormány és miniszteri rendeletek, valamint az MFB hitelprogramjainak véleményezése

EXIM almunkacsoport

Az almunkacsoport feladata a Magyar Export-Import Bank Zrt. és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. termékeinek, programjainak véleményezése.

Okmányos ügyletek munkacsoport

A munkacsoport feladata a garanciát, akkreditívet érintő szabályozás véleményezése, felmerülő jogszabály értelmezési problémák megvitatása.

Közraktározási hitelezés kapcsolattartók

A munkacsoport feladata a közraktári törvény módosításának az előkészítése.

Széchenyi Kártya kapcsolattartók

A munkacsoport feladata a Széchenyi-kártya feltételeinek módosulásával kapcsolatos véleményezés.

Hitelgarancia munkacsoport

A hitelgarancia intézményekkel, valamint a hitelgarancia termékekkel kapcsolatos véleményező, javaslattevő fórum.

Lízing munkacsoport

A munkacsoport feladata a lízing tevékenységre vonatkozó jogszabályok véleményezése.

Jelzálogbanki szakmai munkacsoport

A munkacsoport feladata a jelzálog-hitelintézeti törvény és a Ptk. dologi hitelbiztosítékokkal kapcsolatos módosításának az előkészítése.

EFSI munkacsoport

Az Európai Beruházási Terv finanszírozási forrásait biztosító Európai Stratégiai Beruházási Alappal foglalkozó véleményező, javaslattevő fórum.

Hámori Réka
hamori.reka@bankszovetseg.hu

Lakossági hitelezés kapcsolattartók

A jelzáloghitelezést érintő válságra reagáló sorozatos kormányzati intézkedésekkel foglalkozó (véleményező, javaslattevő) munkacsoport.

Felelősök:
Hámori Réka
hamori.reka@bankszovetseg.hu

Földi Tamás
foldi.tamas@bankszovetseg.hu

Magáncsőd munkacsoport

A magáncsőd intézményének működésével, a szabályozási háttérrel kapcsolatos javaslatok megfogalmazásával és jogszabálytervezetek véleményezésével foglalkozó munkacsoport.

Makrogazdaság

Makrogazdasági bizottság
Időről-időre áttekinti, és előre jelzi (adott évre és következő évre) a hazai bankrendszer helyzetét, különös tekintettel a háztartások, vállalkozások hitelállományának alakulására valamint az eredmény fontosabb összetevőire (kamateredmény, nem kamateredmény, működési költségek, értékvesztés). Mindehhez áttekinti a magyar és a világgazdaság fő folyamatait.