Szervezet

Számvitel, gazdálkodás

Számviteli (MBSZ gazdálkodási) munkacsoport
A Magyar Bankszövetség gazdálkodását, az éves költségvetési terv megalapozottságát vizsgálja és javaslatokat tesz a belső gazdálkodással kapcsolatban.

Tagdíjbizottság
A bizottság kidolgozza a Magyar Bankszövetség tagdíjfizetési rendszerét, módszertanát. Vizsgálja a Testületi ülés hatáskörébe rendelt szabályzat változtatásával kapcsolatos javaslatokat.

Számviteli kapcsolattartók munkacsoport
Az európai és hazai számviteli témájú javaslatokat, kérdéseket észrevételezik, véleményezik. Tájékoztatásul minden számviteli témájú kérdést, anyagot megkapnak.

Batka Anna
batka@bankszovetseg.hu

MBSZ rendezvények

Külföldi Bankárklub
Egy olyan fórum, amely lehetővé teszi, hogy a külföldi állampolgárságú bankvezetők aktívabban bekapcsolódhassanak a Magyar Bankszövetség munkájába, a döntés előkészítő folyamatokba, valamint hangsúlyos szakmai kérdésekről információt kapjanak.

Orbán Olimpia
orban.olimpia@bankszovetseg.hu

Bankbiztonság

Csalás elleni munkacsoport
A bankok elleni gazdasági jellegű bűncselekményekkel kapcsolatos trendeket nyomon követő, ezzel kapcsolatos információ megosztó fórum.

osvath@bankszovetseg.hu

Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni munkacsoport
Pénzmosással és terrorizmus finanszírozásával kapcsolatos trendeket nyomon követő, a legújabb módszereket megvitató fórum.

Humán és Fizikai Biztonság munkacsoport
A bankok személyi, valamint erőszakos bűncselekmények elleni fizikai védelmével (pl.: bankrablás, ATM mechanikai támadása), objektumvédelmi kérdésekkel és a banki dolgozók biztonsági kockázatával foglalkozik.

IT Biztonsági munkacsoport
A banki informatikai rendszerekkel szembeni támadásokkal kapcsolatos információ megosztó, a legújabb módszereket megvitató fórum.

Dávid Sándor
david.sandor@bankszovetseg.hu

Bankszabályozás

Tőkekövetelmény szabályozási munkacsoport (Bázel, CRD)
A munkacsoport a tőkekövetelmény szabályozással kapcsolatos nemzetközi és hazai jogszabályalkotást követi nyomon. Véleményezte és részt vett a tőkekövetelmény direktíva (CRD, CRD2, CRD3) átültetésével kapcsolatos jogszabálytervezetek kidolgozásában, illetve jelenleg az NGM és az EBF felé véleményezi a CRD4 / CRR európai jogszabálytervezeteket.

HUNOR – Működési kockázat munkacsoport

A munkacsoport találkozókon (Döntéshozó Testületi üléseken) a HUNOR rendszer működésével kapcsolatos tapasztalatokat vitatják meg, illetve döntenek a további fejlesztésekről.
A HUNOR együttműködésben résztvevő bankok meghatározott bontásban adatot szolgáltatnak a közös működési kockázati adatbázisba, hogy a közös adatbázist felhasználhassák saját modelljeik kialakításához, elemzéseikhez.

Kommunikáció

Kommunikációs munkabizottság
Alapvető feladata, hogy a Magyar Bankszövetség érdekvédelmi feladatának ellátásáról szóló kommunikációs célokat, irányokat, a kommunikáció tartalmát a tagbankok kommunikációs vezetőivel egyeztesse. Közösen dolgozzák ki a kommunikációs programokat, kölcsönösen segítik a sajtókapcsolatok ápolását.

Sütő Ágnes
suto.agnes@bankszovetseg.hu

Fogyasztóvédelem

Fogyasztóvédelmi kapcsolattartók munkacsoport
A tagok a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos Európai Uniós, magyar, illetve PSZÁF dokumentumokat kapják meg tájékoztatásul/véleményezésre.

Földi Tamás

HR

Humánerőforrás
A humánpolitikai vezetők tapasztalatcseréjét szolgáló fórum. Aktívan részt vesz a javadalmazási politikát érintő jogszabályalkotásban és véleményezésben.

Képzési munkacsoport
A banki szakemberek képzésével és továbbképzésével összefüggő “best practice” és “benchmark” típusú információk összegyűjtése és megosztása a banki közösség tagjaival annak érdekében, hogy lehetővé váljék a banki képzések átjárhatósága, a követelmények egységesítése.

Jogi ügyek

Compliance munkacsoport
A banki compliance felelősök fóruma.

Jogászok munkacsoport
A munkacsoport a jogszabálytervezetekről, szabályozási kezdeményezésekről, koncepciókról, jogalkalmazási problémák megoldásáról alakít ki álláspontot. A munkacsoporton belül adatvédelmi almunkacsoport alakult, melynek feladata az uniós és hazai adatvédelmi jogalkotás, jogalkalmazás, illetőleg más eljárás kezdeményezése.

Közvetítői munkabizottság
A hitelintézeti közvetítőkre vonatkozó törvényi és rendeleti szabályozás kialakításában működik közre, időszakonként értékeli a közvetítői tevékenységgel kapcsolatos ügyeket.

Work-out munkacsoport

Állandó munkacsoport, a bírósági végrehajtás, követeléskezelés, csőd, felszámolás, reorganizáció kérdésében jogszabály-módosításokat véleményez, kezdeményez elsősorban a vállalati hitelezéshez kapcsolódóan.

Hitelezés

Agrárszektor munkacsoport
A munkacsoport feladata az agrárszektort érintő kormány és miniszteri rendeletek véleményezése.

Energia munkacsoport
A munkacsoport feladata az Energia törvény módosításával kapcsolatos szabályozások véleményezése.

JEREMI munkacsoport
A munkacsoport feladata az Európai Uniós hitelprogramokkal kapcsolatos előterjesztések véleményezése.

KKV munkacsoport
A munkacsoport feladata a kormány és miniszteri rendeletek, valamint az MFB hitelprogramjainak véleményezése.

KHR munkacsoport
A KHR törvény végrehajtásával foglalkozó, szükség szerint ülésező munkacsoport.
Földi Tamás

Közraktározási hitelezés munkacsoport
A munkacsoport feladata a közraktári törvény módosításának előkészítése.

Lakossági jelzálog-devizahitel munkacsoport
A jelzáloghitelezést érintő válságra reagáló sorozatos kormányzati intézkedésekkel foglalkozó (véleményező, javaslattevő) munkacsoport.

Földi Tamás,

Önkormányzati munkacsoport
A munkacsoport célja a magas szintű Önkormányzati Munkacsoport által megállapított, önkormányzatokat érintő legfontosabb problémákra javaslatok kidolgozása, valamint az önkormányzati finanszírozással kapcsolatos kormányzati javaslatok, jogszabálytervezetek véleményezése, a végrehajtás nyomon követése.

Széchenyi Kártya munkacsoport
A munkacsoport feladata a Széchenyi Kártya feltételeinek módosulásával kapcsolatos véleményezés.

Hitelgarancia munkacsoport
A hitelgarancia intézményekkel, valamint a hitelgarancia termékekkel kapcsolatos véleményező, javaslattevő fórum.

Földi Tamás,

Makrogazdaság

Makrogazdasági bizottság
Időről-időre áttekinti, és előre jelzi (adott évre és következő évre) a hazai bankrendszer helyzetét, különös tekintettel a háztartások, vállalkozások hitelállományának alakulására valamint az eredmény fontosabb összetevőire (kamateredmény, nem kamateredmény, működési költségek, értékvesztés). Mindehhez áttekinti a magyar és a világgazdaság fő folyamatait.