Internetes bankkártyás adatszerzési visszaélés

2014. december 11., csütörtök

Csalók lopják el óvatlan felhasználók bankkártya adatait egy közösségi oldalon

A police.hu 2014. november 26-ai figyelemfelhívását megerősítve ismételten felhívjuk a bankkártya birtokosok figyelmét, hogy az egyik közösségi portálon az elmúlt hetekben megjelent egy hirdetés, amely otthon végezhető munkáért, – linkek megosztása a közösségi oldalon – akár napi 257 USD megkeresését ígéri.

A munkára történő jelentkezés egy olyan weboldalra irányítja tovább az óvatlan felhasználót, amely a személyes adatok mellett a bankkártya számát, lejárati idejét és a három jegyű biztonsági kódot is kéri. A megadott bankkártya adatokkal internetes visszaélések történnek. A weboldalt csalók hozták létre.

A megtévesztő hirdetésben a bankkártya adatokat a személyi adatok igazolására kérik – azonban a bankkártya csak és kizárólag a kártyakibocsátó bank saját rendszerén belül szolgálhat beazonosítására, külső szereplő ilyen kérése emiatt sem megalapozott. Olyan kártyák adatainak megadása sem ajánlott, amelyek aktuálisan nem rendelkeznek költhető egyenleggel, azaz most nincs rajtuk fedezet, mert visszaélés akár hónapokkal később is történhet a kiadott adatok alapján.

A Magyar Bankszövetség felhívja a közösségi oldalt használók figyelmét, hogy személyes adataikat, valamint bankkártyáik adatait ne adják meg a gyanúsan könnyű pénzkereseti lehetőséget kínáló hirdetésekre! Kérjük a bankkártya birtokosokat, hogy felelősen eljárva, bankkártya adataikat kellő gondossággal és odafigyeléssel kezeljék – még internetes környezetben is!

Kovács Levente
főtitkár