MKB Bank
TulajdonosJegyzett tőke
Hazai tulajdon--
Külföldi tulajdonBayerische Landesbank, München95,23%

Az MKB Bank Zrt. a magyar bankrendszer egyik legrégebbi tagja, működését 1950-ben kezdte meg. A kétszintű bankrendszer kialakulásakor (1987) teljes körű kereskedelmi banki felhatalmazást kapott, amely alapján új tevékenységek sikeres felfuttatása történt meg. Az MKB Bank a szektor egyik vezető bankja üzletágaiban jelentős piaci pozíciókkal. A Bank a legnagyobb hazai és multinacionális vállalatokat, a perspektivikus, minőségi középvállalatokat, az intézményi ügyfélkört, a lakossági közép- és felső ügyfélszegmenseket, valamint a kisvállalkozásokat célozza meg pénzügyi termékeivel és szolgáltatásával, melyek országszerte 80 (2012. I. félév) magas színvonalú bankfiókban és elektronikus csatornák teljes választékán keresztül érhetőek el. Ezen túlmenően az MKB Csoport belföldön szegmenseikben meghatározó tagokkal rendelkezik a komplex gépjármű finanszírozás, kezelés, kereskedelem és biztosítás (MKB-Euroleasing csoport 2001-től) ill. az öngondoskodás, a nyugdíj–  egészségpénztári ill. jóléti szolgáltatások (MKB Pénztárak) terén. 2007-től az MKB Bankcsoport egyedüliként, egypontos kiszolgálással saját biztosítója révén tudja ügyfeleit biztosítási termékekkel kiszolgálni. Külföldön a csoport tagja a retail profilú bulgáriai leánybank (MKB Unionbank), míg a romániai Nextebank értékesítés alatt áll.

A Bank új stratégiájával azt célozza, hogy középtávon egy kiegyensúlyozott jövedelmezőséget, a tulajdonos számára megfelelő tőke-arányos megtérülést biztosító, önállóan életképes pénzintézetté váljon.

A BANK FŐBB TERMÉKEI ÉS SZOLGÁLTATÁSAI

Az MKB Bank a vállalati piac egyik vezető bankja a hitelezésben 12,6%-os (faktoringban piacvezető: 25,3%), a betétállományokban 9,9%-os piaci részesedéssel. 2011-ben a számlavezető ügyfelek száma meghaladta az 53 ezret. Jóllehet az MKB Bank hagyományosan a nagyvállalati szegmensben rendelkezik a legerősebb piaci beágyazottsággal, a középtávú növekedés forrását jelentő KKV-k száma dinamikusan bővül. Teljes körű és testre szabott szolgáltatásaival áll ezen ügyfelei rendelkezésére az MKB Bank. Termékek és szolgáltatások: számla és cash management, hagyományos és támogatott hitellehetőségek, bankgaranciák és okmányos műveletek, treasury, értékpapír- és egyéb szolgáltatások komplex választéka

A kisvállalati üzletági fókusz a minőségi növekedésen,  az elsődleges bankkapcsolatokon, a számlavezetésen, a megtakarítási és a forgalmi termékek értékesítésén van. A hitelezési tevékenységét fokozatosan, szelektív körben, alapvetően állami garanciás és refinanszírozott termékpalettával végzi az MKB Bank. Termékek és szolgáltatások: kisvállalat specifikus számlavezető szolgáltatáscsomagok és hiteltermékek, Széchenyi kártya és beruházási hitel, elektronikus bankszolgáltatások, készpénzes szolgáltatások

Az MKB Bank ügyfélszegmensenként differenciált értékajánlaton és kiszolgáláson (személyes tanácsadó) nyugvó üzleti modellel működik a lakossági üzletágban: „Személyesen Önnek”. A lakossági ügyfelek száma 361 ezer. Az MKB Bank piacrésze a megtakarításokban 6,3%, míg a  jelzáloghitelezési tevékenységnek köszönhetően hitelezésben 6,2%. Termékek és szolgáltatások: teljes hiteltermék paletta és bankkártya választék (MKB és stratégiai partnerek), számlacsomagok, teljes körű megtakarítási és befektetési paletta, elektronikus szolgáltatások, pénztárak, gépjármű-finanszírozás, biztosítások