BISZ
1994
H-1205 Budapest, Mártonffy u. 25-27.
(+36-1)-421-2505
(+36-1)-421-2525
titkarsag@bisz.hu
Nagy Viktor
TulajdonosJegyzett tőke
Hazai tulajdonGIRO Zrt.100%
Külföldi tulajdon--

A BISZ Központi Hitelinformációs Zártkörű Részvénytársaság (röviden BISZ Zrt.) célja a felelős hitelnyújtás támogatása, melynek során a hazai pénzügyi szektor szereplőit megbízható, naprakész hitelinformációval látja el. A társaság sokéves gyakorlati tapasztalattal rendelkezik a lakossági ügyfelekre és vállalkozásokra vonatkozó pozitív és negatív hitelezési információk, valamint a hiteltörlesztési késedelmek és különféle visszaélések nyilvántartása terén. A BISZ Zrt. a tevékenységét a szükséges jogosítványok és PSZÁF engedélyek birtokában, a hatályos törvények által meghatározott keretek között végzi. Társaságunk elismert üzleti múltja bizonyítja, hogy a BISZ Zrt. megfelel a körültekintő, megbízható és biztonságos működés valamennyi követelményének.

A BISZ Zrt. által működtetett szolgáltatás, a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR, korábbi nevén BAR) 1995-ben kezdte meg működését. A rendszer célja kezdetben a vállalkozási hitelszerződések nyilvántartása volt, amely később kiegészült a lakossági mulasztások nyilvántartásával. 1996 közepére az összes bank, takarék- és hitelszövetkezet hozzáfért a szolgáltatáshoz, majd később megnyílt az út egyéb pénzügyi intézmények csatlakozása számára is. Az évek során a KHR további nyilvántartásokkal egészült ki, amelyek különféle mulasztások és visszaélések adatait rögzítik. 2011. év őszén a Parlament gyorsított eljárással elfogadta a 2011. évi. CXXII. törvényt (Khrtv.), amely lényegesen megváltoztatta a Központi Hitelinformációs Rendszer tartalmát és működési körülményeit. A Khrtv. a már 17 éve működő teljes listás vállalkozási és a 13 éve működő negatív listás lakossági hitelnyilvántartást egészítette ki a pozitív lakossági hiteladatokkal így a KHR részeként létrejött a törvénnyel szabályozott teljes listás lakossági hitelnyilvántartás.

Termékek és szolgáltatások

• Központi Hitelinformációs Rendszer
    A KHR a pénzintézetek által átadott ügyfél- és hitelszerződés-adatokat kezeli, a pénzintézetek hitelbírálati folyamatait támogatva ezáltal. A Khrtv. (korábban a Hpt.) részletesen szabályozza működését és meghatározza a Referenciaadat-szolgáltatók körét. A KHR a vállalkozásokról teljes körű hitelszerződés nyilvántartást és két negatív listás nyilvántartást (bankszámla sorbanállások, készpénz-helyettesítő fizetőeszköz elfogadóhely visszaélések) vezet. A magánszemélyekről – a vállalkozásokhoz hasonlóan – teljes körű hitelszerződés nyilvántartást és két negatív listás nyilvántartást (bankkártya visszaélések, csalás miatt elutasított hiteligénylések) kezel. A KHR által nyújtott információk hiteljelentések formájában érhetők el.
  • KHR Early Warning (KHR-EW)
    A KHR adatbázisra épülő KHR-EW szolgáltatás a vállalati monitoring támogatásának hatékony eszköze.
  • Adatszolgáltatás és elemzés
    Pénzügyi intézmények scoring rendszereihez, bedőlési és más mutatók számításához, statisztikai modellek fejlesztéséhez nyújt egyedülálló segítséget a BISZ Zrt. egyedi igényeket kielégítő, nagytömegű, anonimizált adatszolgáltatása.

A BISZ Zrt. jelenleg a hazai hitelpiac mintegy 450 szereplőjével áll szerződéses viszonyban (bankok, szakosított hitelintézetek, takarék- és hitelszövetkezetek, pénzügyi és befektetési vállalkozások).

A hitelreferencia szolgáltatásban a Társaság kiemelt figyelmet szentel a minőségi és adatbiztonsági szempontokra, az MSZ EN ISO 9001:2001 szerinti minőségirányítási, valamint az MSZ EN ISO 27001:2006 szerinti információvédelmi rendszert működtet.