AXA Bank
1138 Budapest, Váci út 135-139.
info.axa@axa.hu
Albert Roggemans
TulajdonosJegyzett tőke
Hazai tulajdon--
Külföldi tulajdonAXA Bank Europe SA100%

A Bank története

Az 1998 márciusában alapított EuroDirekt Országos Takarékszövetkezet – az OBA tagja – a garantált banki filozófia (narrow bank, secure bank) szellemében kezdte meg működését Magyarországon.

Az EuroDirekt Országos Takarékszövetkezet az ország első – az OBÁ-n felül a Lloyd’s of London és az Allianz Hungária Biztosító Rt. által a teljes ügyfélbetét-állomány összegére biztosított – on-line diszkontbankja lett.

Az EuroDirekt Országos Takarékszövetkezetben tulajdonrészt szerzett az Emerging Europe – később Royalton – Capital Investors (EECI) befektetésialap-vállalata, a Mortgage Holdings S.A. Az új tulajdonos megjelenésével egyidejűleg, 2003. május 30-án az EuroDirekt neve Első Lakáshitel Országos Takarékszövetkezetre módosult. A pénzintézet mozgástere növelése érdekében elindította bankká alakulását, amit a PSZÁF 2004. április 19-én határozatban jóváhagyott. Ezzel a bank neve ELLA Első Lakáshitel Kereskedelmi Bank Részvénytársaság, röviden ELLA Bank lett. 2007 márciusától az ELLA Első Lakáshitel Bank tulajdonosa az AXA Csoport, a pénzügyi biztonság terén a világ ötödik legnagyobb szolgáltatója.

2008-ban a belgiumi AXA Holding S.A. korábbi 95,17 százalékos tulajdonrészét 100 százalékra növelte az Ella Első Lakáshitel Kereskedelmi Bank Zrt-ben. A bank névváltását a PSZÁF engedélyezte, a névváltás cégbírósági bejegyzése megtörtént, így 2008 júliusától AXA Kereskedelmi Bank Zrt. (AXA Bank) néven folytatta tovább tevékenységét.

A pénzintézet 2009. január 1. óta, a belgiumi anyabankkal történő szervezeti egyesülést követően az AXA Bank Europe SA Magyarországi Fióktelepeként működik, a betétesek pénzét pedig ennek köszönhetően a Belga Letét- és Pénzügyi Eszközvédelmi Alap biztosítja 100.000 euró értékhatárig.

A Bank fő tevékenységi körei

Az AXA Bank Europe SA Magyarországi Fióktelepe speciális bankként bankszámlavezetéssel és ingatlanalapú jelzáloghitel-portfoliója gondozásával foglalkozik. A Bank a vállalkozások, intézmények és magánszemélyek számára költséghatékony, magas kamatozású, lekötés nélküli bankszámla-szolgáltatatást, kifejezetten a lakossági ügyfélkör számára pedig rövid-, közép- és hosszú távú betételhelyezési lehetőséget kínál. Az AXA Bank Europe SA Magyarországi Fióktelepének pénzforgalmi szolgáltatásai kiemelkedően versenyképesek a kis- és középvállalkozások számára.

Számlanyitáskor minden bankszámlához igényelhető VISA Electron, VISA Classic vagy VISA Business bankkártya, amellyel az ügyfelek ATM-ekből és VISA kártyát elfogadó bankfiókokban vehetnek fel készpénzt, továbbá világszerte vásárolhatnak.

A Bank stratégiája, jövőképe

Az AXA Bank jövője a direktbanki irány felé mutat. A jelenlegi gyakorlat szerint az iBanq2 internetbankon és a telefonos ügyfélszolgálaton keresztül szinte minden banki tranzakció lebonyolítható, míg a fiók- és ügynökhálózat feladata a termékértékesítés, az ügyfélszerzés, a marketing- és támogató tevékenységek.

A direktbanki struktúra jellemzően arra a piaci szegmensre összpontosít, amelyet a kifejezetten interneten bankolók jelentenek. Ez lehetővé teszi az AXA számára, hogy folyamatosan kedvező áron kínálhassa számlavezetési szolgáltatásait, továbbá magas látra és lekötésre vonatkozó kamatokat nyújthasson Ügyfelei számára. Ahogy az ingyenes lakossági számlanyitás és számlavezetés, úgy az ingyenes iBanq2 internetbank-használat is alapvető az AXA Bank számára, amelyet nem akciók keretein belül alkalmaz ügyfélszerzésre, hanem állandó jelleggel biztosít Ügyfelei számára.