Agrár-Vállalkozás Hitelgarancia
1991
1054 Budapest, Kálmán Imre utca 20.
office@avhga.hu
dr. Herczegh András – ügyvezető igazgató, Tóth László – ügyvezető igazgató-helyettes
TulajdonosJegyzett tőke
Hazai tulajdon-100%

Az Európai Unió 1991-ben a PHARE-program keretében kezdeményezte az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) létrehozását abból a célból, hogy a mikro, kis- és középvállalkozások hitelhez jutását készfizető kezességgel segítse. Az alapításban részt vállalt a Földművelésügyi Minisztérium, valamint öt pénzintézet (Agrobank Rt.,Budapest Bank Rt., Magyar Hitelbank Rt., Mezőbank Rt., Országos Kereskedelmi és Hitelbank Rt.).

Jelenleg több mint 150 pénzintézeti partnerrel – kereskedelmi bankok, takarékszövetkezetek, lízing és faktoring cégek, pénzügyi vállalkozások – áll kapcsolatban az Alapítvány. A szervezet 2008 óta pénzügyi vállalkozásként, 2011-től „hitelintézetekkel egyenértékű, prudenciális szabályozásnak megfelelő pénzügyi vállalkozás”-ként működik. A magyar állam teljes körű viszontgaranciát nyújt az AVHGA által beváltott kezességek után. A viszontgarancia mértéke 2011. július 30-ig 70% volt, ezt követően 85%-ra emelkedett.

A szervezet működésének első szakaszában magasabb volt az agrártermeléshez kapcsolódó hitelekhez nyújtott kezességek aránya. Az európai uniós csatlakozást követően, az Unió vidékfejlesztési fókuszú intézkedéseinek köszönhetően a portfólióban egyre nagyobb arányban jelentek meg a vidékfejlesztési ügyek is, bővült a szervezet célcsoportja.  Így az AVHGA kezessége mára már szinte valamennyi – nem csak agrár – KKV számára is elérhető.

Az Alapítvány továbbra is kiemelt céljának tekinti az agrárhitelezés feltételeinek javítását, így az agrárvállalkozások igényeit figyelembe véve a több speciális feltételű kezességi konstrukciót dolgozott ki a szektor számára, értve ezalatt például az integrátori finanszírozást, a közraktári jegy fedezete mellett nyújtott hiteleket vagy a támogatás-megelőlegező hiteleket.

Az Alapítvány kezessége a piaci forrású vállalati hitelezés mellett számos állami hitelprogramhoz is kapcsolódik kötelező, vagy választható kiegészítő fedezetként.

Az Alapítvány az Üzletszabályzattól részben eltérően is nyújthat kezességet, egyedi megállapodásokon alapuló, egyes hitelintézetek aktív vállalkozói termékeihez kapcsolódó egyedi feltételű kezességek formájában.

A kezesség az uniós jogszabályok alapján a költségvetési viszontgarancia miatt állami támogatásnak  minősül abban az esetben, ha a kezességvállalás az Európai Bizottság által szabályozott piaci kezességi díjnál alacsonyabb díjon történik.