Tagjaink

Befektető-védelmi Alap*
Befektető-védelmi Alap*
Alapítás: 1997
Cím: 1092 Budapest, Köztelek utca 6.
Telefon: +36-1-216-7130, +36-1-216-7131
E-mail: beva@bva.hu
Weboldal: www.bva.hu
Elnök/Vezérigazgató(k):
dr. Kiss Krisztina ügyvezető igazgató
A bank tulajdonosi szerkezete:
Tulajdonos Jegyzett tőke
Hazai tulajdon
Külföldi tulajdon

Bemutatkozás

A Befektető-védelmi Alap (Beva) 1997-ben jött létre a hazai befektető-védelem új intézményeként.

A Befektető-védelmi Alaphoz minden olyan gazdálkodó szervezet köteles csatlakozni, amely a Felügyelet (MNB) engedélye alapján biztosított tevékenységet jogosult folytatni, jelenleg a Befektető-védelmi Alapnak valamennyi magyarországi székhelyű befektetési vállalkozás és befektetési szolgáltatási tevékenységet végző hitelintézet, valamint portfoliókezelést végző befektetési-alapkezelő a tagja.

A Befektető-védelmi Alap tagjai díjbefizetései és egyéb bevételei felhasználásával korlátozott vagyoni biztosítást nyújt abban az esetben, ha valamely tagjával szemben az MNB felszámolási eljárást kezdeményez vagy a bíróság az alap tagjának felszámolását rendeli el és a tag a meghatározott ügyfélköveteléseket fedezet hiányában nem képes kiadni, vagyis a letétek kiszolgáltatására vonatkozó kötelezettségét nem tudja teljesíteni. A kártalanítási feltételek fennállása esetén a Beva – befektetőnkként és összevontan – legfeljebb százezer euró összeghatárig fizet kártalanítást. 

A Befektető-védelmi Alap alapítása óta 2020-ig tizennyolc kártalanítási eljárásban összesen 110 milliárd forint összegű kártalanítást fizetett.

A Befektető-védelmi Alapot kilenctagú igazgatóság, a Beva munkaszervezetét az ügyvezető igazgató irányítja.

A Beva igazgatósága irányítja a Kárrendezési Alapot is, és a Beva munkaszervezete látja el az Alap operatív feladatait.