Tagjaink

MBH Jelzálogbank Nyrt.
MBH Jelzálogbank Nyrt.
Alapítás: 1997
Cím: 1117 Budapest, Magyar Tudósok körútja 9. G épület
Telefon: +36 80 350 350
E-mail: ugyfelszolgalat@mbhbank.hu
Weboldal: https://www.mbhjelzalogbank.hu/
Elnök/Vezérigazgató(k):
Dr. Nagy Gyula László vezérigazgató; Vida József elnök
A bank tulajdonosi szerkezete:
Tulajdonos Jegyzett tőke
Hazai tulajdon BÉT-re bevezetett A sorozatú részvény 99,71%,BÉT-re bevezetett B sorozatú részvény 100 %, BÉT-re be nem vezetett C sorozatú részvény 100 %
Külföldi tulajdon

Bemutatkozás

A Takarék Jelzálogbank Nyrt. rövid története

A Takarék Jelzálogbank Nyrt jogelődjét, a Földhitel- és Jelzálogbank Rt.-t 1997 októberében alapította négy bank (Magyar Befektetési és Fejlesztési Bank Rt., Mezőbank Rt., Postabank és Takarékpénztár Rt., Pénzintézeti Központ Bank Rt.) és a Pénzügyminisztérium azzal a céllal, hogy kialakuljon Magyarországon a hosszú lejáratú finanszírozás, létrejöjjenek a hosszabb távú értékpapír-befektetési lehetőségek és fejlődésnek induljon az ingatlanpiac.

A működési engedélyét 1998-ban megszerző bank 2001 végére a magyar lakásfinanszírozás jelentős szereplőjévé lépett elő egyrészt saját hitelügyletei, másrészt más, a lakossági jelzáloghitel-finanszírozásban részt vevő kereskedelmi bankokkal és takarékszövetkezetekkel kötött megállapodásai révén.

A Takarék Jelzálogbank Nyrt. mint specializált pénzintézet nem gyűjt betétet, saját és refinanszírozási hiteleinek forrásai az általa kibocsátott jelzáloglevelek. 2001 tavaszán a kibocsátott jelzálogleveleket a Budapesti Értéktőzsdére is bevezették.

2003-ban a bank részvényeit is bevezették a Budapesti Értéktőzsdére, 2004-ben pedig a BUX index részévé is váltak.

2006-ban a bank létrehozott számos új leányvállalatot, többek között a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt. elődjét, az FHB Kereskedelmi Bankot.

2015-ben a Takarék Jelzálogbank Nyrt a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének tagja lett. 2015-2017 között – a tulajdonosi szerkezetben és a menedzsmentben végrehajtott változtatásokat követően – teljessé vált a Takarék Jelzálogbank Nyrt. integrációja a Takarék Csoportba, és megkezdődött a „tiszta jelzálogbank” működési modell kialakítása.

A tiszta jelzálogbankként működő Takarék Jelzálogbank Nyrt. 2017 végével eladta különböző kisebb leányvállalatait, és ezzel párhuzamosan korábbi holding központi és irányító funkcióit is átadta az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. részére. 2018. április 1-től felhagyott a közvetlen ügyfélhitelezéssel, azóta refinanszírozási tevékenységére koncentrál.

2019-ben a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt.-ben lévő 51%-os részesedését eladta az MTB Zrt.-nek.

Jelenlegi működés

A Takarék Jelzálogbank Nyrt. fő tevékenysége az önálló zálogjog-vásárlással megvalósított lakossági jelzáloghitel-refinanszírozás. Ennek keretében a Jelzálogbank mind a Takarék Csoporton belüli, mind azon kívüli hitelintézetek részére nyújt refinanszírozási hitelt, a hitelintézetek forint lejárati összhangjának szabályozásáról szóló 20/2015. (VI.29.) MNB rendeletben (JMM – Jelzáloghitel-finanszírozás Megfelelési Mutató szabályozás) és a jelzálog-hitelintézetről és a jelzáloglevélről szóló 1997. évi XXX. törvényben (Jht.) foglaltakkal összhangban. A magyar refinanszírozási piacon a Takarék Jelzálogbank Nyrt. rendelkezik a legtöbb refinanszírozott partnerrel.

Kiegészítő tevékenységként, a Takarék Csoport más tagjaival együttműködésben, a Jelzálogbank kezeli a korábban általa kihelyezett lakossági jelzáloghiteleket.

A Takarék Jelzálogbank másik fő tevékenysége jelzáloglevelek kibocsátása. A Takarék Jelzálogbank jelzálogleveleinek hitelminősítését a Standard&Poor’s hitelminősítő végzi, biztonságot adva ezzel a befektetőknek a jelzáloglevelek hitelkockázatainak megítélésében. A jelzáloglevelek kockázati profilját javítja a Szövetkezeti Hitelintézeti Integráció keresztgarancia-rendszere, a jelzáloglevelek speciális státusza a kibocsátó szanálása esetén, valamint a jelzáloglevelek fedezeti eszköz pool-jának összetételére, kezelésére, a jelzálogbank és a fedezeti pool különleges felügyeletére (MNB és független vagyonellenőr) vonatkozó szigorú törvényi szabályozási keret.

A Takarék Jelzálogbank Nyrt. a kiadója a Takarék Index címet viselő lakás- és termőföldpiaci elemzéseknek, továbbá fejlesztője a hazai lakáspiacon úttörőnek számító Takarék Lakásárindexnek.