Kik vagyunk?

BankszövetségA Magyar Bankszövetség a hazai bankok érdekképviseleti szerve, a banki közösség hivatalos álláspontjának koordinátora és képviselője. A szövetség legfontosabb feladata a tagjait érintő szakmai érdekek képviselete. A szakmai álláspontok kialakítása érdekében a Magyar Bankszövetség a bankok szakértőiből álló munkabizottságokat alakít.

Tevékenységeink

  • a bankszektor érdekeinek képviselete
  • szakértői egyeztetések
  • részvétel a jogszabály-előkészítési munkában
  • együttműködés más szakmai és civil szervezetekkel
  • szakmai munkabizottságok és munkacsoportok működtetése
  • Etikai Bizottság működtetése
  • koordináció és szakmai egyeztetés a kormányzati döntések előkészítése során
  • részvétel az Európai Bankföderáció (EBF) döntéshozatalában
  • az EBF szakmai állásfoglalásainak implementálása
Hová forduljak egyéb banki kérdésekkel?

Tudnivalók

Dr. Búza Éva a magyar állam magas rangú kitüntetését, a Magyar Érdemrend Lovagkereszt fokozatát vehette át ma. A kitüntetést Orbán Viktor Miniszterelnök előterjesztésére Novák Katalin Köztársasági Elnök adományozza a Gatantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatójának a több mint 20 éves, az állam szolgálatában eltöltött eredményes munkájáért. Dr. Búza Éva  immár két évtizede tölt be vezető tisztségeket állami tulajdonú, vagy többségi állami tulajdonú vállalatoknál, de a kitüntetés odaítélésében fontos szempont volt, hogy a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. Dr. Búza Éva vezet&...

Napjainkban egyre gyakrabban találkozunk az online térben elkövetett csalási módszerekkel, ezért az ilyen típusú bűncselekmények visszaszorítása érdekében KiberPajzs néven közös oktatási és kommunikációs együttműködésről döntött a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Bankszövetség, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet és az Országos Rendőr-főkapitányság. A programról az alapítók még 2022. november 7-én 

Startol a 2023-as PÉNZ7 - pénzügyi és vállalkozói témahét

 

2023. március 6-10. között a kilencedik PÉNZ7 valósul meg az iskolákban, pénzügyi témakörben „Korszerű pénzkezelés és digitális biztonság”, vállalkozói témakörben „Gondolkozz és vállalkozz!” fókusszal.

A programra idén is nagy az érdeklődés: több mint 1070 iskola közel 141 ezer diákja vett rész rajta, mintegy 12 000 órán és 506 önkéntes közreműködésével.

A PÉNZ7 együttműk&oum...

A koronavírus árnyékában és a szomszédban zajló háború gazdasági következményei miatt a magyar gazdaság szinten tartásához teljes körű nemzeti összefogásra van szükség, melynek keretében a bankszektor elsődleges feladata a gazdasági növekedés finanszírozása.

A Magyar Nemzeti Bank keddi bejelentése alapján a jegybank 10 %-ra emeli a kötelező tartalékrátát április 1-től, melynek 25 %-ára nem fizet kamatot a bankoknak. A jegybanki kötelező tartalékráta emelése a kereslet visszafogását célozza, azonban ebben a piaci környezetben a tartalékrátára ki nem fizetett kamatok a bankszektornak és ezzel együtt a gazdas&aacu...

A stabilan működő vállalatok a versenyképes nemzetgazdaság létfontosságú építőelemei

A hazai vállalatok legjellemzőbb működési területei a szolgáltatások, a kereskedelem és az ipar láncfolyamataiban való részvétel, melyek révén összesítve ők a versenyképes nemzetgazdaság létfontosságú építőelemei. A magyarországi vállalatok finanszírozását az EXIM és az MFB mellett mintegy 20 kereskedelmi bank biztosítja, évi 12 ezer milliárd forint összegben. A hazai bankok elkötelezettek a magyarországi vállalatok folyamatos és stabil hitelezése mellett.

A pandémia, majd az oros...

Dávid Sándornak a Magyar Bankszövetség munkatársának, kiváló pénzforgalmi szakértőjének a mai nap befejeződött földi pályafutása. Családja, barátai, mint szerető férjre, apára, az örökké jókedvű és nyugalmat árasztó emberre emlékeznek.

Banki pályafutása a Magyar Nemzeti Bankhoz, majd ezen tapasztalatok birtokában, az utolsó időszakra, a Magyar Bankszövetséghez kötötte. A bankszakma számára a szakmai felkészültség, a maximalizmusra való törekvés és a szakmai alázat együttesét jelenítette meg. Tette ezt banktisztviselőként már a rendszerváltozás előtt, majd az azóta eltelt h&aacu...