Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
Kék szám:
Weboldal:
1992
1082 Budapest, Kisfaludy u. 32.
+ 36 1 444 0290
garantiqa@garantiqa.hu
Dr. Simon Katalin (elnök), Dr. Búza Éva (vezérigazgató)
A bank tulajdonosi szerkezete:
Tulajdonos Jegyzett tőke
Hazai tulajdon 100 % Hazai tulajdon 7,84 MRD HUF
Külföldi tulajdon

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt.-t 1992-ben a magyar állam, a legjelentősebb hazai kereskedelmi bankok, takarékszövetkezetek, és néhány vállalkozói érdekképviseleti szövetség alapította abból a célból, hogy készfizető kezesség (garancia) vállalásával katalizátorként működjön közre a hazai kis- és középvállalkozások, valamint a munkavállalói résztulajdonosi program megvalósítására létrejövő szervezetek hitelezése során.

2007. december 13-án a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a Magyarországon működő pénzügyi vállalkozások közül elsőként a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.-nek engedélyezte a hitelintézetekkel egyenértékű működést. Ez azt jelenti, illetve annak az elismerése, hogy a Társaságunk által alkalmazott irányítási, ellenőrzési, kockázatkezelési, tőkeszükséglet számítási eljárások megfelelnek a hitelintézetekkel szemben támasztott követelményeknek.

Alapvető célkitűzésünk a kkv-szektor fejlődésének elősegítése. Kezességet vállalunk hitelhez, garanciához, lízing- és faktoring ügyletekhez.

A kezességvállalással a Társaság kötelezi magát arra, hogy az adós helyett fizet a pénzügyi intézménynek, ha az adós nem tesz eleget fizetési kötelezettségének.

A kezességvállalási kérelmet a pénzügyi intézmények (kereskedelmi bankok, takarékszövetkezetek, szerződött lízing és faktor partnereink) küldik meg számunkra. Az ügyletek során nem kerülünk közvetlen kapcsolatba a forrást igénylő ügyfeleinkkel.

A kezességvállalás lehetővé teszi, hogy olyan életképes üzleti tervvel rendelkező kis- és középvállalkozások is forráshoz jussanak, akiknek nincs elegendő felajánlható biztosítékuk, ezért hitelezésük, támogatásuk túlzottan kockázatosnak minősülne.

Fennállása óta a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. mintegy 400 ezer hitelügylethez járult hozzá, és közel 5000 milliárd forintnyi hitelhez vállalt kezességet.