Bankszövetségi kereset benyújtása a BankAdat ügyében

FŐTITKÁRI KÖZLEMÉNY

Bankszövetségi kereset benyújtása a BankAdat ügyében

2016. január 25.

A Magyar Bankszövetség ma nyújtotta be hivatalos bírósági keresetét a BankAdat adatbázissal kapcsolatban kiszabott 4 milliárd forint összegű GVH büntetéssel kapcsolatban. A Bankszövetség megerősítette álláspontját, hogy a BankAdathoz kapcsolódóan nem történt jogsértés.

„A keresetben elsődlegesen arra kérjük a Bíróságot, hogy változtassa meg a GVH határozatát és állapítsa meg, hogy nem volt jogsértés.” – nyilatkozta Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára. A szövetség emellett a büntetés végrehajtásának felfüggesztését is kérte.

„Fontosnak tartjuk ismételten hangsúlyozni: a BankAdat rendszer létrehozása az akkori jogi környezetnek megfelelő és szakmailag indokolt volt. Az adatbázisban kizárólag múltra vonatkozó információk kezelése valósult meg. Az Európai Bizottság iránymutatása a horizontális együttműködési megállapodásokra vonatkozóan világos: „Az információcsere csak akkor tekinthető egyértelműen versenykorlátozó célúnak, ha az jövőben tervezett árakra vagy mennyiségekre vonatkozó egyéni adatok versenytársak közötti cseréjében nyilvánul meg.” A BankAdat továbbá soha nem tartalmazott árazási információkat, soha nem tartalmazott ügyféladatokat, ahogyan banktitkokat sem.” – összegezte a főtitkár. A rendszer működése során adatait felhasználták a gazdasági tevékenységgel foglalkozó minisztériumok és más hatóságok is.

A közvélemény tájékoztatására a Magyar Bankszövetség közzétette honlapján a BankAdat teljes adatstruktúráját. Ezzel is teljesen transzparens, nyilvános és egyértelmű formában bemutatva, hogy az adatbázis érzékeny (ügyfél)adatokat sosem tartalmazott.

Kovács Levente
főtitkár