A fogyasztói hitelek elszámolásának második ciklusa – forint alapú és devizában törlesztett hitelek

2015. október 21., szerda 15:08

Magyar Bankszövetség

SAJTÓANYAG

2015. szeptember 30.

Évtizedes banki szerződésállományokat mozgató, példa nélküli folyamat zárult a magyar bankszektorban. A bankok a jogszabályok szerint, határidőre, pontosan teljesítették az elszámolást. A folyamat közel egy éves fejlesztési és adminisztratív többletmunkát igényelt. A forintosítás és az elszámolás a bankszektor teljes saját tőkéjének harmadát teszi ki.

A forint alapú és a devizában törlesztett devizahitel szerződések elszámolási tájékoztatójának kiküldése augusztus 1-jén kezdődött meg, és általánosságban szeptember 30-án zárult. Kivételt az a néhány eset jelenthet, ahol a peres eljárások miatt későbbi a véghatáridő – erről azonban minden esetben tájékoztatás található az adott bank honlapján.

Az érintett bankok több hónapos munkával, ütemezetten, nagy erőforrásokkal – a jogszabályok előírásai szerint – készítették elő a személyre szóló tájékoztató levelek kiküldését. Az elszámolás második ciklusában körülbelül 1,8-2 millió darab ügyfélértesítő előállítását kellett megvalósítani.

Ismét felhívjuk a figyelmet, hogy a „nullás” értesítők esetén, – vagyis azon lezárt szerződéssel rendelkező ügyfeleknél, akiknél a törvény alapján nem jár visszatérítés – a hitelintézeteknek nem kell tájékoztatást kiküldeniük. A jogszabály ugyanakkor azt teszi kötelezővé, hogy az elszámolás végrehajtásáról a bankok honlapjukon tájékoztatást helyezzenek ki. Tehát az ügyfelek az online felületeken is figyelemmel kísérhetik a folyamat lezárását. Amennyiben úgy ítélik meg, hogy kapniuk kellett volna értesítést, de ez nem érkezett meg, akkor a banki elszámolás lezárását követő 60 napon belül tudnak bankjuk ügyfélszolgálatán érdeklődni.

Az ősszel végrehajtott elszámolási ciklus a kiküldött levelek darabszámában nagyjából azonos volt a tavaszi, devizahiteles elszámolással. Összegszerűen azonban kevesebb, mivel az egyoldalú kamatemelések aránya a statisztikák szerint alacsonyabb volt, illetve sem a forinthitelek, sem a devizában törlesztett hitelek esetén nem került árfolyamrés alkalmazásra.

Összességében évtizedes banki szerződésállományokat mozgató, példa nélküli folyamat meghatározó lépései zárultak le. Az elszámolás több mint 4 millió hitelszerződést érintett, az operációs és az adminisztratív feladatok több mint 9 hónap túlfeszített munkájával voltak megvalósíthatóak.

A deviza jelzáloghitelek kivezetése és a forint hitelek elszámolása a bankszektor számára összességében 1000 milliárd forintot meghaladó terhet jelent, ami a szektor teljes saját tőkéjének harmadát teszi ki.

Kovács Levente

főtitkár