Hírek, aktualitások

2017. december 30.

Emlékezés Urbán Zoltánra

Megrendülve kaptuk a hírt, hogy nagyrabecsült vezetőtársunk, Urbán Zoltán földi pályafutása véget ért. Közel három évtizeden át aktív részese volt a magyar gazdaság fejlesztésének, melyet hazai és nemzetközi banki szerepvállalással segített. Emberi tisztesség, szakmai alázat, baráti segítőkészség kísérte végig életét.

A feltámadás reménységével köszönök el tőle, a Magyar Bankszövetség kiváló elnökségi tagjától, barátomtól, az Eximbank vezérigazgatójától, két gyerek édesapjától.

Kovács Levente

Magyar Bankszövetség főtitkár

2017. december 05.

Érintőkártya biztonság – SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ

ÉRINTÉSSEL FIZETNI – AJÁNLOTT VAGY NEM AJÁNLOTT?

A XXI. században egyre többen és egyre többször fizetünk bankkártya segítségével, az érintéses fizetésre alkalmas bankkártyák alkalmazása is rohamosan terjed. A közelmúltban az interneten terjedő álhíreket tapasztalva a rendőrség és a Magyar Bankszövetség 2017. december 5-én közös sajtótájékoztatót tartott.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

2017. december 01.

Tovább erősödnek a kínai-magyar pénzügyi és gazdasági kapcsolatok

A Kína és Magyarország közötti pénzügyi együttműködés új szakaszát jelenti, hogy az Asian Financial Cooperation Association (AFCA) megállapodást kötött a Magyar Bankszövetséggel - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a szervezet budapesti magas szintű vezetői fórumán.

A nemzetgazdasági miniszter elmondta: az AFCA úgy döntött, hogy Magyarországot hídként használja európai kapcsolatai erősítéséhez. A Magyar Bankszövetség és az AFCA, valamint a Kínai Bankszövetség közötti együttműködési megállapodás reményeink szerint hasonlóan jó eredménnyel működő kezdeményezés lesz, mint például a Bank of China budapesti klíring központja - emelte ki Varga Mihály. 

A miniszter hangsúlyozta, hogy a mai világgazdaságban már nem egyes országokban, hanem földrészekben és az azok közötti kapcsolatokban kell gondolkodnunk. Ezért is fontos számunkra, hogy az AFCA-hoz csatlakozó országok elsősorban a globális pénzügyi stabilitás érdekében kívánnak fellépni - fűuze hozzá.

Budapest, 2017. november 29.

Nemzetgazdasági Minisztérium

Közleménye a Magyar Bankszovetség és az Asian Financial Cooperation Associaton (AFCA) együttműködéséről

2017. november 22.

Közös nemzetközi kampány a pénzmosás megelőzésére! A European Money Mule Action, azaz EMMA3 akció rövid összefoglalója

2017. november 20-24. között zajlott az EMMA3 nemzetközi akcióhét az Europol és az Eurojust kezdeményezésére. A nemzetközi akció célja, hogy felhívja az ügyfelek figyelmét az úgynevezett stórmanokon keresztül történő pénzmosás veszélyeire – főként arra, hogy az óvatosságot mellőzve hogyan válhat részesévé valaki egy pénzmosási bűncselekménynek. A hatósági akcióhetet, amely 26 ország részvételével valósult meg Európa-szerte, egy kommunikációs kampány is követi, amelyhez Magyarország is kapcsolódott a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) közvetítésével. A kampány során különféle tájékoztató anyagokkal hívják fel az ügyfelek figyelmét a témára. 

A programhoz tartozó tájékoztató anyagok:

A pénzmosás folyamata

A pénzmosás bűncselekmény

Poszter

2017. október 12.

„Átláthatóságot szeretnénk teremteni a lakáshitelek piacán”

Interjú Fülöp Zsuzsannával, az Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel védjegy „nagykövetével”, az MNB felügyeleti szóvivőjével

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2017 nyarán indította el Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel programját, hogy a fogyasztói érdekeket szem előtt tartva növelje a hazai hiteltermékek átláthatóságát és erősítse a bankok közötti versenyt. A program legfontosabb eleme egy minősítő védjegy, amelyre a pénzintézetek saját lakáshiteltermékeikkel pályázhatnak. A védjegy nem hivatalos „nagykövete” Fülöp Zsuzsanna, az MNB felügyeleti szóvivője, vele beszélgettünk a fogyasztóbarát lakáshitelekről, hogy miért előnyösek és kinek ajánlaná őket.

Miért Önt választották a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (MFL) védjegy „nagykövetének”?

A nagykövet kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy egy olyan hiteles személy képviselje a pozíciót, aki szakmailag is rálát a pénzügyek területére, s első kézből ismeri a fogyasztóbarát lakáshitel jellemzőit. Emellett elvárás az is, hogy a szakmai tartalmakat közérthetően és átláthatóan tudja közvetíteni a hitelfelvétel előtt álló vagy már meglévő hitellel rendelkező fogyasztók felé.

Közel három éve dolgozom az MNB felügyeleti szóvivőjeként, így bízom benne, hogy a „nagyköveti” elvárásokat teljesíteni tudom, segítve ezzel az embereket az MFL termékek megismerésében és a tudatos pénzügyi döntéshozatalban.

Tényleg jobbak a védjegyes termékek a többinél?

A minősített fogyasztóbarát hiteleknek több olyan – esetenként a jogszabályoknál is szigorúbb – feltételnek kell megfelelni, mely előnyösebbé teheti őket a piacon elérhető más termékekhez képest. Ez jelenti egyrészt a kamatok és az egyéb költségek kedvezőbb árazását, a jelzáloghitel teljes futamideje alatti ügyfélbarát kiszolgálást, valamint – az egységes feltételrendszernek köszönhetően – az átláthatóságot, összehasonlíthatóságot. Az MFL termékek iránt érdeklődőknek további segítséget nyújthat a döntéshozatalban az MNB http://minositetthitel.hu/ oldalon elérhető online összehasonlító kalkulátora. 

Mi indokolta leginkább a védjegy bevezetését?

A hitelfelvétel felelős döntést és hosszú távú anyagi elköteleződést jelent minden család számára, különösen akkor, ha egy több tíz éves lakáskölcsönről van szó. Ezért is tűnt problémásnak, hogy a hazai lakáshitel piacon a bankok egyrészt – a környező országokhoz képest – drágább árazású, másrészt olyan bonyolult szolgáltatáscsomagokat kínálnak, melyek összehasonlítása egy átlagember számára szinte lehetetlen. A megfelelő piaci működéshez fontos, hogy a fogyasztók több banknál is elérhessenek hasonlóan kedvező és egymással könnyen összevethető termékeket.

Ténylegesen kimutatható ez a piacalakító hatás?

A fogyasztóbarát lakáshitelek megjelenése – a fogyasztói érdekek mellett – a piac egészére is pozitív hatással van. Már a program meghirdetésekor „reagált” a piac, érzékelhető volt egy általános kamatleszorító hatás, melyet a védjegyes termékek forgalmazásának tényleges megkezdése tovább erősített. Mindez kedvez a fogyasztóknak és a piaci versenyt is élénkíti.

Az MNB által kidolgozott pályázati rendszer a fogyasztóbarát minősítés elnyeréséhez minimálisan szükséges keretfeltételeket határozza meg. Ugyanakkor megfigyelhető, hogy a már védjegyet elnyert termékkel rendelkező bankok között is megindult egyfajta verseny azért, hogy minél kedvezőbb konstrukciókkal, árazással és kiszolgálással jelenhessenek meg a fogyasztók előtt.

Ez nagyon pozitív piaci eredmény, ami egybevág a jegybank céljaival és a fogyasztók érdekeivel is.

Akár egy családtagjának is ajánlaná az MFL termékeket?

A jegybank szerepe segíteni a felelős döntésben, márpedig a családtagjainkért igazán felelősek vagyunk. Szerencsés helyzetben a lakásteremtés megtakarításból, esetleg családi segítséggel is megoldható, ugyanakkor az emberek többségének a banki kölcsön jelenti az egyetlen lehetőséget a saját otthon megteremtéséhez.

Egy hitelügylet évtizedekre szóló felelős fenntartása azonban csak körültekintő és tudatos döntéssel lehetséges. Ebben segíthet a védjegy, és ezért is javasolnám megfontolni – akár családon belül vagy bárki számára – hitelfelvétel előtt vagy akár meglévő hitel kiváltásához e termékek áttekintését.

A minősített hiteltermékek az eddigieknél átláthatóbb feltételrendszert biztosítanak, kedvező árazás és a konstrukció teljes időtartamára szóló ügyfélbarát kiszolgálás mellett. Fontos tehát, hogy ez utóbbi nem csak a hiteligénylési szakaszt érinti, hanem pl. a hitel teljes visszafizetését követő adminisztrációt is. Különös tekintettel az ingatlant terhelő banki jelzálogjog törléséhez szükséges engedély – szigorú határidőhöz kötött – kiállítására.

Elsőre picit úgy tűnik, mintha ezzel a védjeggyel a hitelfelvételre szeretné ösztönözni az MNB a fogyasztókat, de akkor ezek szerint nem erről van szó.

Valóban máshol van a hangsúly, hiszen aligha látnánk át minden ügyfél élethelyzetét. Számunkra az a fontos, hogy ha kölcsön igénylésére kerül sor, segítsük az embereket a körültekintő és felelős döntésben. A lakáshitellel járó anyagi elköteleződés évekre meghatározhatja a családok pénzügyi helyzetét, ezért is fontos, hogy mindenki a saját anyagi lehetőségeit mérlegelve, több intézmény ajánlatát összehasonlítva döntsön a hitelfelvételről.

Azt például mindenki tudja, hogy a törlesztőrészleteket havonta fizetni kell, de arra sem árt gondolni, hogy egy hirtelen jött betegség vagy a munkahely elvesztése felülírhatja a korábbi stabil anyagi hátteret. Ilyenkor lehet hasznos, ha a hitelfelvétellel egyidejűleg például hitelfedezeti biztosítást is kötünk.

A fogyasztók tudatossága, pénzügyi kultúrájának fejlesztése mellett lényeges az is, hogy a nem kellően körültekintő banki hitelezést megakadályozó eszközök megjelenjenek a jogszabályokban is. A jegybank ennek érdekében alkotta meg 2015-ben a túlzott fogyasztói eladósodás megelőzését szolgáló ún. adósságfék szabályokat.

E jegybanki előírások meghatározzák, hogy az ingatlan értékéhez mérten mennyi hitelt vehet fel a fogyasztó, illetve a saját jövedelméhez igazodóan mekkora törlesztési terhet vállalhat havonta. Ezzel csökkenthető annak kockázata, hogy valaki olyan fenntarthatatlan fizetési terhet vállaljon magára, mely végső soron az ingatlanának elvesztéséhez is vezethet. Másrészt viszont szintén 2015-ben a fair banki szabályok bevezetése a tisztességes hitelezés feltételeit teremtette meg Magyarországon. Ez egyebek közt részletes ügyféltájékoztatási kötelezettséget írt elő a hitelezők és közvetítők számára a szerződéskötést előtt, szigorította a hitelszerződés feltételeinek, költségeinek megváltoztatására vonatkozó szabályokat, illetve átláthatóvá és követhetővé tette az ügyfeleknek valamennyi fogyasztási hiteltípus – jelzálog-, folyószámla- és fogyasztási hitelek – kamatát is.

 

Hogyan fogadták a kereskedelmi bankok a védjegy bevezetését?

Az MFL védjegy bevezetése új, a piac egészét érintő nagyszabású kezdeményezés, amelyet komoly szakmai egyeztetés előzött meg az érintett pénzügyi szereplők bevonásával. Ezzel együtt is elmondható, hogy a jegybank várakozásait messze felülmúlta a minősítési rendszer szakmai fogadtatása. Ezt jól tükrözi, hogy jelen pillanatban a vezető bankok mindegyike, továbbá közel 50 takarékszövetkezet is képviselteti magát minősített fogyasztóbarát lakáshiteltermékekkel a piacon.

Mit kellene ahhoz tenni, hogy a bankok saját reklámtevékenységükben erőteljesen támaszkodjanak az MFL védjegy kínálta megkülönböztetési lehetőségre?

A szakmai egyeztetések egyik kiemelt témája volt, hogy meggyőzzük a hitelintézeteket: a védjegy nem csak a fogyasztóknak kedvez, de hosszú távon – különösen a minősítés adta fogyasztóbarát eszközökkel élő, s így az ügyfelek bizalmát hosszú távra elnyerő – piaci szereplők érdekeit is szolgálja. Alaphelyzetben ellenérdekeltté teheti a bankszakmát a termék népszerűsítésében az, hogy nyereségük, megtérülésük a fogyasztóbarát lakáshiteleknél alacsonyabb, mint más termékeknél. Ennek ellenére úgy látjuk, az intézmények számára mostanra egyértelmű vált, hogy a védjegy – az egyéb fogyasztóbarát jellemzőinek köszönhetően – biztos garanciát jelent a leendő ügyfelek széles körű eléréséhez. Ha pedig több fogyasztót érnek el, s így jobban növekednek, az hosszabb távon az ő érdeküket is szolgálja.

 

MELYEK A MINŐSÍTETT FOGYASZTÓBARÁT LAKÁSHITELEK FŐBB JELLEMZŐI?

·         A törlesztőrészletek minden hónapban egyenlő összegűek (annuitásos törlesztés).

·         3, 5, 10 éves kamatperiódus, vagy a futamidő végéig fix kamat.

·         A hitelbírálati határidő az értékbecslés rendelkezésre állásától számított maximum 15 munkanap.

·         A folyósítási határidő a folyósítási feltételek teljesítésétől számított 2 munkanap.

·         A referenciakamat feletti kamatfelár maximum 3,5 százalék lehet.

·         Folyósítási díj: maximum a hitelösszeg 0,75%-a, de legfeljebb 150 ezer Ft.

·         Az előtörlesztési díj maximum az előtörlesztett összeg 1%-a, de a lakástakarék-pénztári megtakarítás, a hozzá kapcsolódó állami támogatás és az azokra jóváírt kamat mértékéig az előtörlesztés díjmentes.

 

2017. október 11.

Leszoríthatják a kamatokat a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek

Budapest, 2017. október 11.Valamennyi jelentős hazai bank és takarékszövetkezet kínál már Minősített Fogyasztóbarát Lakáshiteleket, a fogyasztók több mint százféle kedvező jelzáloghitelt érhetnek el. A minősítést önkéntes alapon kérő hitelintézetek vállalták, hogy az eddigi piaci átlaghoz képest alacsonyabb kamatú és költségű lakáshiteleket kínálnak, és az ügyfelek pedig a teljes futamidő alatt fogyasztóbarát kiszolgálást kapnak.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) idén májusban meghirdetett minősítési rendszerének köszönhetően mára 52 kereskedelmi bank és takarékszövetkezet – vagyis a piac valamennyi rendszerszinten jelentős szereplője – 104 különféle Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelt kínál 3, 5, 10 éves rögzített kamatperiódussal vagy a teljes futamidőre fix kamattal. Ezek a hitelintézetek folyósították tavaly a teljes lakossági hitelállomány mintegy 80 százalékát.

Fogyasztóbarát lakáshitelt kínáló hitelintézetek

Hitelintézet

Kamatperiódus

3 év

5 év

10 év

végig fix

Budapest Bank

-

ü

ü

-

CIB Bank

-

ü

ü

-

Erste Bank

ü

ü

ü

-

FHB Kereskedelmi Bank

-

ü

ü

-

K&H Bank

ü

ü

-

ü

MKB Bank

-

-

-

ü

OTP Bank

-

-

ü

-

Raiffeisen Bank

-

ü

-

-

Takarékszövetkezetek

-

ü

ü

-

Unicredit Bank

ü

ü

-

ü

 

Forrás: MNB

 

Az MNB fogyasztóbarát honlapot, ezen pedig – a hitelintézetek adatszolgáltatása révén – naprakész összehasonlító kalkulátort (www.minositetthitel.hu) alakított ki az ügyfeleknek a legmegfelelőbb fogyasztóbarát lakáshitelek kiválasztásához. Mivel a termékek feltételrendszere egységes, egyszerű őket összehasonlítani. A lakáshitelt kereső fogyasztók a weboldalon további részletes és közérthető információkat is olvashatnak a feltételekről. A fogyasztók – a jelenlegi piaci összehasonlító alkalmazásokhoz képest – így pontosabb, személyre szabottabb ajánlatokat érhetnek el ennek kitöltésével.

A fogyasztóbarát tanúsítványt megkapott konstrukciók esetében a hitelintézetek használhatják a minősítést igazoló logót. Az MNB a közösségi médiában önálló Facebook-oldalt hozott létre a fogyasztóbarát lakáshitelekkel kapcsolatos tudnivalók megismertetésére, Fülöp Zsuzsanna felügyeleti szóvivő pedig a program „nagyköveteként” tájékoztatja a médiát, így segítve e munkát.

A jegybank Hitel- és lízingválasztó programja szerint – amely táblázatos formában is bemutatja a fogyasztóbarát ajánlatokat – a már a piacon lévő ajánlatok esetében az átlagos hitelkockázatú ügyfelek már 5 százalék alatti teljes hiteldíjmutatóval (THM) is találhatnak 3 vagy 5 éves rögzített kamatú kölcsönt. A 10 éves kamatperiódusú akár 6 százalékos, a végig fix kamatú típus pedig 7 százalék körüli THM-mel érhető el számukra. Ezek az ajánlatok olcsóbbak a hitelintézetek eddigi kínálatában szereplő lakáskölcsönök átlagos THM-jéhez képest.

Az MNB piaci felmérése szerint egy átlagos, 10 millió forintos, 20 éves futamidejű, 5 éves rögzített kamatperiódusú konstrukció esetében a ma elérhető legjobb piaci feltételű lakáshitel THM-je 4,46 százalék, míg azonos feltételekkel a legkedvezőbb Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelé 3,89 százalék. Utóbbi esetében a közel 0,6 százalékos kamatelőny azt jelenti, hogy egy fogyasztónak – szerződésszerű teljesítés esetén, a kedvezőbb egyszeri hitelfelvételi költségeket nem számítva – a futamidő alatt összességében 698 101 forinttal kevesebbet kell fizetnie a hitelért. Ez havi 2 909 forint, éves szinten 34 908 forinttal kisebb törlesztőrészletet jelent.

A fogyasztóbarát lakáshiteleknél látható előny, alacsonyabb törlesztőrészlet a háztartások költségvetésben hosszú távon állandó kiadásként vehető számba. Mindez támogatja a családok számára a közép- és hosszú távú pénzügyi tervezést és erősíti anyagi biztonságukat is.

A THM és a havi törlesztőrészlet mértéke mellett – a jelenlegi, történelmi mélyponton lévő kamatszint időszakában – ugyanakkor a megfelelő hitel választásakor célszerű minél jobban mérsékelni az esetleges későbbi kamatemelkedés kockázatát is. Egy fogyasztó a változó (referencia kamathoz kötött) kamatozással azt vállalja, hogy a hosszú futamidő alatt esetleg nőhet a kamat, s így terhei is. Ha viszont (legalább a kamatperióduson belül) a fix, nem emelhető törlesztőrészletes konstrukciót választ – a Minősített Fogyasztóbarát Hitelek csak ilyenek lehetnek –, akkor kezdetben kicsit többet fizethet, de csökkenti vagy megszűnteti a jövőbeni kamatemelés kockázatát.

Az MNB szerint a mai kamatkörnyezetben egyértelműen a minél hosszabb kamatperiódusú vagy a futamidő teljes idejére fixált kamatozású hitelek biztonságosak. A rövidebb kamatperiódus választása – bár a THM alapján olcsónak tűnik – kifejezetten kockázatos lehet.

A fogyasztóbarát lakáshitelek kapcsán az MNB pozitív kezdeményező szabályozói fellépésére azért is szükség volt, mert a hazai hitelintézeti piacon eddig nem kellően intenzív a verseny a fogyasztókért. A termékek nehéz összehasonlíthatósága, nehézkes átláthatósága csapódott le a hosszabb kamatperiódusú konstrukcióknál a magas kamatfelárakban – vagyis a kamat azon részénél, amit a forrás beszerzési árán felül költségeikre, ráfordításaikra stb. számítanak fel a hitelintézetek.

Az MNB Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel pályázatának célja, hogy javuljon a lakáshitelpiac átláthatósága és az összehasonlíthatóság (az információs torzulások megszűntével), az élénkülő verseny révén csökkenjenek a kamatfelárak és egyéb költségek, az ügyfelek pedig az adott hitel teljes futamideje alatt fogyasztóbarát kiszolgálásban részesüljenek.

Magyar Nemzeti Bank

2017. szeptember 28.

Minden jelentős bank kínál már fogyasztóbarát lakáshitelt

A tavaly a lakossági ingatlankölcsönök négyötödét kihelyezett bankoknál már van fogyasztóbarát lakáshitel, így erősödhet a piaci verseny az ügyfelekért. Az MNB nem csak a kamatok csökkenését, de a teljes futamidő alatt fogyasztóbarát kiszolgálást is elvár a minősített konstrukcióknál – nyilatkozta Szeniczey Gergő, a jegybank ügyvezető igazgatója az novekedes.hu-nak.

Milyen előírásoknak kell megfelelni egy banknak, ha minősített fogyasztóbarát lakáshitelt kínálna?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) idén májusban hirdette meg a minősített fogyasztóbarát lakáshitel pályázatát. Ahhoz, hogy egy hitelintézet megkaphassa az MNB fogyasztóbarát minősítését, az eddiginél olcsóbb kamatú és – a sztenderd, a fogyasztóknak átlátható feltételek miatt – más hitelekkel könnyen összehasonlítható konstrukciókat kell kialakítania. Mindehhez az eddiginél gyorsabb, fogyasztóbarát banki ügyintézésnek is párosulnia kell a kölcsön teljes futamideje alatt. Ezek révén nőni fog az ügyfelek bizalma, erősödhet a hitelkereslet az adott hitelintézeteknél, amelyek így – egyáltalán nem mellékesen – közép-európai összehasonlításban is versenyképesebbé válnak.

Miért előnyösek az ügyfeleknek a minősített fogyasztóbarát lakáshiteleknek?  S konkrétan mit jelent mindez „forintosítva”?

Csak pár példa: az itthon eddig jellemző 4-5 százalékos kamatfelár – azaz a bankok forrásszerzési költségein felüli, a működésre stb. felszámított költség – helyett előírásunk szerint a fogyasztóbarát hiteleké maximum 3,5 százalék lehet. A korábbi 1,5-2 százalékos előtörlesztési díj mintegy a felére mérséklődik, csakúgy, mint a folyósítási jutalék is. Lerövidül a hitelbírálati és folyósítási időszak, sőt a kölcsön teljes visszafizetése után még a banki jelzálogjogot is az eddigieknél gyorsabban kell levenniük a hitelintézeteknek a fedezeti ingatlanról.

Összességében mennyivel csökkenhetnek az ügyfelek kamatai, költségei?

Idén a II. negyedévben – önmagában a fogyasztóbarát lakáshitelek várható színre lépésének hírére (!) – 0,1-0,2 százalékkal csökkentek a piacon eddig kínált lakáshitelek kamatfelárai. A továbbiakban várakozásaink szerint akár jó 1 százalékponttal mérséklődhetnek a kamatok az adott lakáshitelek konkrét kondícióitól, feltételektől függően. A www.minositetthitel.hu jegybanki honlapon található fogyasztói összehasonlító program szerint – ennek használatát ajánljuk minden lakáshitel-keresőnek – az átlagos hitelkockázatú ügyfelek már 5 százalék alatti teljes hiteldíjmutatóval (THM) is találhatnak 3 vagy 5 éves rögzített kamatú kölcsönt, a 10 éves akár 6 százalékos, a végig fix kamatú típus pedig 7 százalék körüli THM-mel érhető el.

Kik igényelhetik a fogyasztóbarát lakáshitelt, s milyen feltételekkel?

A magánszemélyek által felvehető kölcsön célja lakás, lakóház építése, akár használt lakáscélú ingatlan vétele lehet, de igényelhető építési céllal telekvásárlásra, üdülőre, lakáscélú kölcsön kiváltására, sőt az ingatlanhoz kötődő gépkocsitáróló, garázs megszerzésére, építésére is. A forint alapú hitel csak havi egyenlő törlesztésű (annuitásos) lehet. A kamatváltozás kockázatának csökkentése érdekében az MNB a fix kamatozású hitelek arányát szeretné növelni a piacon, így a fogyasztóbarát lakáshitelek 3,5 vagy 10 évig vagy a teljes futamidőre fix kamatúak. Nem csak a piaci feltételekkel kínált, de az állami támogatásos (pl. CSOK) kontrukciók is lehetnek fogyasztóbarátok.

Mely bankok csatlakoztak már a rendszerhez, s melyek nem?

Minden várakozást meghaladó erre az érdeklődés a piaci szereplők részéről: mostanra 58 kereskedelmi bank és takarékszövetkezet több mint százféle ilyen hiteltípust ajánl szerte az országban. További banki minősítés is folyamatban van.

Mennyit folyósítottak már a minősített fogyasztóbarát lakáshitelekből?

Mivel a legtöbb hitelintézet augusztus-szeptemberben indult e kölcsönökkel, a kölcsönnyújtások most futnak fel. Bizakodásra adhat okot, hogy a minősítést már megszerzett hitelintézetek folyósították 2016-ban a lakáshitelek mintegy 80 százalékát. Azért számítunk növekedésre, mert az ügyfelek több százezer, akár egy millió forint visszafizetését spórolhatják meg lakáshiteleik költségénél a jelenleg elérhető átlagos piaci termékekhez képest.

Keretes1:

Minősített fogyasztóbarát lakáshitelek főbb jellemzői

Kondíciós elvárások a bankoktól

 • Havi egyenlő részletű (annuitásos) törlesztésű, lakáscélú, forint alapú lakáshitelek;
 • 3, 5, 10 éves kamatperiódus vagy a futamidő végéig fix kamat;
 • A kamatfelár maximum 3,5 százalékpont

Induló díjak, előtörlesztés

 • Folyósítási díj: maximum a hitelösszeg 0,75%-a, legfeljebb 150 ezer Ft
 • Előtörlesztési díj maximum az előtörlesztett összeg 1%-a, lakástakarék-pénztári betétből díjmentes

Ügyintézéssel kapcsolatos előírások

 • A földhivatali bejegyzés ügyintézését a bank átvállalja;
 • Hitelbírálati határidő maximum 15 munkanap;
 • Folyósítási határidő a folyósítási feltételek teljesítésétől számított 2 munkanap;
 • E határidők be nem tartása esetén a folyósítási díj még kevesebb/nincs;
 • Törlesztés teljesítése után banki jelzálogjog törlése maximum 7 munkanap.
 

Forrás: MNB

 

 

Keretes2:

Fogyasztóbarát lakáshitelt kínáló hitelintézetek

Hitelintézet

Kamatperiódus

3 év

5 év

10 év

végig fix

Budapest Bank

-

X

X

-

CIB Bank

-

X

X

-

Erste Bank

X

X

X

-

FHB Kereskedelmi Bank

-

X

X

-

K&H Bank

X

X

X

-

MKB Bank

-

-

-

X

OTP Jelzálogbank

-

-

X

-

Raiffeisen Bank

-

X

-

-

Takarékszövetkezetek

-

X

X

-

Unicredit Bank

X

X

-

X

Forrás: MNB

 

 
2017. május 19.

Júniustól nyitva áll az út a bankok előtt a Minősített fogyasztóbarát lakáshitelek nyújtására

Budapest, 2017. május 19. – Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa meghatározta a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek főbb jellemzőit, így nyitva áll az út a bankok előtt, hogy mihamarabb megjelenjenek e termékekkel. A minősített lakáshitelek átlátható hitelfeltételekkel, könnyen összehasonlítható árazással igényelhetők, elősegítve a tudatosabb kölcsönfelvételt. A minősítés elnyerésére 2017. június 1-jétől pályázhatnak a bankok, a fogyasztók tájékozódását pedig ez év őszétől jegybanki online összehasonlító weboldal is támogatja. Mindez élénkítheti a bankok közötti versenyt, ösztönözheti a hitelkiváltásokat és erősítheti a fogyasztói bizalmat is.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi stabilitási és fogyasztóvédelmi szempontból is fontosnak tartja, hogy a lakáshitelek piacán élénk verseny alakuljon ki. A jelen helyzetet vizsgálva a nemzetközi összehasonlításban is magas átlagos kamatfelárak, s a hitelkiváltások alacsony aránya alapján az MNB megítélése szerint indokolt versenyélénkítő eszközök alkalmazása.

A banki árversenyt élénkítheti és ezáltal a hitelek árazását is kedvezőbbé teheti a standardizált, fogyasztóbarát jellemzőkkel bíró lakáshitel-termékek kialakítása és minél szélesebb körben való elterjesztése. A kamatok csökkenése irányába hat az is, hogy a minősített fogyasztóbarát termékként csak olyan hitel kínálható, melynek kamatfelár maximuma még az ún. „fair bank” törvényben meghatározott 4,5 százalékos kamatfelárnál is legalább 100 bázisponttal (1 százalékponttal) kedvezőbb. Ennek érdekében döntött az MNB 2017 tavaszán az általa minősített fogyasztóbarát lakáshitelek bevezetésének ösztönzéséről Magyarországon. A hitelintézetek az MNB által támasztott elvárásoknak megfelelő, a minősítésen átesett lakáscélú hiteleket a minősítéssel ellátva forgalmazhatják.

A jegybank a javaslat újszerűségére és széleskörű hatásaira tekintettel az elmúlt két hónapban intenzív egyeztetéseket folytatott a piaci szereplőkkel és a fogyasztók képviselőivel a minősítés részleteinek véglegesítése érdekében. Az egyeztetések eredményeképp a minősítés koncepcióját és a hozzá kapcsolódó pályázati kiírást az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa úgy alakította ki, hogy a fogyasztói igényeket minél inkább kielégítő, a piaci versenyt erősítő és a hitelkiváltásokat ösztönző termékek forgalmazása indulhasson meg.

A minősített termékekkel szemben támasztott főbb kritériumok:

 • Kizárólag egyenlő havi törlesztőrészletek állapíthatók meg (annuitásos törlesztés);
 • A fizetendő kamatot 3, 5, 10 évre vagy a futamidő végéig rögzíteni kell;
 • A hitelbírálati határidő az értékbecslés rendelkezésre állásától számított maximum 15 munkanap;
 • A folyósítási határidő a folyósítási feltételek teljesítésétől számított 2 munkanap;
 • A hitelező által választott referenciaértékhez viszonyított kamatfelár nem haladhatja meg a 3,5 százalékpontot (350 bázispontot), amely – a megváltozott hitelkockázatokat is figyelembe véve – a forintosított hitelekre meghatározott maximális kamatfelárnál 1 százalékponttal (100 bázisponttal) alacsonyabb értéket jelent;
 • A folyósításig felmerülő és az előtörlesztéshez kapcsolódó díjak maximáltak:
  • Folyósítási díj: maximum a hitelösszeg 0,75%-a, de legfeljebb 150 ezer Ft;
  • Az előtörlesztési díj nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 1%-át, lakástakarék-pénztári betétből pedig a szerződés szerint elérhető megtakarítás és a hozzá kapcsolódó állami támogatás mértékéig az előtörlesztés díjmentes.

A részletes pályázati feltételek alapján a hitelintézetek 2017. június 1-jétől kérhetik termékeik minősítését. A pályázatok elbírálását követően így akár ez év nyarától elindulhat a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek forgalmazása. A termékek összehasonlíthatóságát a jegybank által 2017 őszétől üzemeltetendő online összehasonlító weboldal is támogatni fogja.

A pályázati feltételek és a fogyasztók tájékozódását szolgáló információk, többek között a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek forgalmazó intézmények listája és a hitelek főbb feltételeit tartalmazó termékismertetők az MNB honlapján érhetők majd el.

Magyar Nemzeti Bank

2017. május 15.

A Magyar Bankszövetség Testületi Ülésének közleménye - 2017. május 12.

A Magyar Bankszövetség 2017. május 12-én megtartotta éves Testületi Ülését, amelyen a pénzintézetek vezetői mellett vendégként Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, valamint a Magyar Nemzeti Bank alelnökei vettek részt. A Testületi Ülésen teljes tisztújításra is sor került.

A Magyar Bankszövetség tagintézményeinek vezetői az alábbi állásfoglalás kiadásáról döntöttek:

Nyilatkozat/Kommüniké

A 2016-os év kapcsán bizakodóan számolhatunk be arról, hogy a bankszektorban már egy trendforduló pozitív jelei mutatkoznak, ami stabilizáló, sőt dinamizáló tényező lehet a hazai gazdaság növekedésében.

Különös súlyt ad ennek, hogy a hitelintézeti szektor 2008 óta folyamatosan jelentős veszteségeket szenvedett el. Következményként a belső költségszínvonal rendkívüli mértékű zsugorítása ment végbe. A költségcsökkentést ugyanakkor elfedi a költségként könyvelt tranzakciós illeték és a különadók rendkívül magas szintje. Mindez az elmúlt évtizedben együtt járt számos fejlesztés kényszerű elhalasztásával is.

2016-ban az általános gazdasági helyzet javulása, a piacok élénkülése egyszeri lehetőséget teremtett a banki céltartalékok csökkentésére. A kártyatársasági részvények értékesítése, valamint a külföldi piacokról származó osztalékok szektor szinten markáns, de egyszeri vagy speciális bevételt jelentettek.

„A következő években piaci és innovációs kihívásokra válaszolva a bankszektor jelentős IT beruházásokat, fejlesztéseket hajt végre. Ugyanakkor a bankoknak fenn kell tartaniuk a szigorú költséggazdálkodást, amellyel középtávon is csak mérsékelt, érdemben az európai átlag alatti nyereség biztosítható.” – mondta el Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség újraválasztott elnöke.

A bankszektor tevékenységét a tapasztalatok konstruktív értékelése és a pozitív előretekintés határozza meg, valamint a nemcsak hazai, hanem a nemzetközi térben is folyó intenzív verseny. Hazánk nemzetközi szerepvállalása, regionális súlya megköveteli a termelés növelését és a gazdasági együttműködés kiterjesztését, amihez a fejlesztési forrásokat a bankszektor képes nyújtani. A finanszírozás kétoldalú bizalmi rendszere ugyanakkor szükségessé teszi a bankszektor reputációjának helyreállítását, amely minden döntéshozó felelőssége. A gazdaság gyors ütemű, tervezhető fejlődésének elősegítéséhez a finanszírozóknak is kiszámítható szabályozásra van szükségük. Ide tartozik a különadók európai szintre való csökkentése, a tranzakciós illeték kivezetése és a jelzáloghitelezői jogérvényesítés megfelelő jogszabályi biztosítása. Ez utóbbi megköveteli a hatástanulmányokra alapozott, előre tervezett és egyeztetett változtatásokat.

A digitalizáció soha nem látott intenzitással alakítja át a hitelintézeti szolgáltatásokat. A digitalizációs fejlesztések költségei hosszú éveken át meghatározó kiadási tételei lesznek a bankszektornak, míg a bevételi / költségcsökkentési hatások majd csak hosszabb távon lesznek érzékelhetőek. A digitális előrelépés folyamatát úgy lehet biztonságosan végrehajtani, hogy a fejlesztések a valós ügyféligények mértékéig, és azok változásaival szinkronban valósuljanak meg. Ehhez alapfeltételként számítunk a magyar és az európai jogalkotás, valamint a bankfelügyelet terén a szakmai együttműködések elmélyítésére/fokozására. A fejlesztésekhez nélkülözhetetlen emberi erőforrásokat a bürokratikus és adminisztratív terhek csökkentésével látjuk biztosíthatónak.

A világgazdaság is átalakulóban van, az új kihívások sokrétűek. A világ két legfejlettebb gazdasági régiójának, az Európai Uniónak és az észak-amerikai gazdasági övezetnek a partneri és pénzügyi együttműködése biztosítja az életszínvonal megfelelő szinten tartását és a fejlődés folyamatos lehetőségét. Az Európai Unió nemzetközi szerepének növelése tehát közös, így magyar érdek is. Az elmúlt években felértékelődött Kína pénzügyi szerepe, és fennmaradt Oroszország világhatalmi befolyása. A különböző történelmi fejlődés és kultúrák kölcsönös tiszteletben tartásával, a párbeszéd és a közös érdekek talaján további gazdasági és pénzügyi lehetőségek nyílnak meg. A globális gazdaság és a pénzügyi piacok további organikus fejlődése megköveteli a világgazdasági kulcsszereplők szoros együttműködését. Ezt érdemben tudják segíteni azok a bankházak, amelyek a világ meghatározó országai mellett többek között Magyarországon is aktív tevékenységet folytatnak.

Szektorunk képviseletében állást kell foglalnunk Európa gazdasági haladásának az irányáról és a sebességéről is. A bankházak egységes elveken alapuló, egységes minőségben, ugyanakkor a helyi igények szerint szolgálják ki a teljes európai lakossági és vállalati ügyfélkört. Ez is azt bizonyítja, hogy a kontinentális Európa gazdasági és pénzügyi szempontból akkor lehet erős, befolyásos és tartós egység, ha biztosítani tudja valamennyi régiójának egységes irányba mutató fejlődését, és a ma még hátráltató gazdasági különbségek csökkentését, hosszú távon megszüntetését. Az európai bankházak forrásgyűjtéssel, pénzáramoltatással és hitelnyújtással ezt a – tartósan a kiegyenlítődésre mutató – gazdasági fejlődést biztosítják. Mindebben érdekeik egybeesnek a magyar tulajdonú pénzintézetekkel, amelyek ugyancsak európai színvonalon szolgáltatnak, és egyszerre céljuk és létfeltételük hazánk fenntartható fejlődése.

A Magyar Bankszövetségben háromévente kerül sor tisztújításra, amely a mostani Testületi Ülésen vált esedékessé. Ezen a Magyar Bankszövetség újraválasztotta elnökének Patai Mihályt, alelnökének Becsei Andrást, az Etikai Bizottság elnökének Auth Henriket. A következő három évre elnökségi taggá választották Hegedűs Évát, Jelasity Radovánt, Simák Pált, Urbán Zoltánt, Zolnai Györgyöt.

A Magyar Bankszövetség hagyományosan a Testületi Ülésén tünteti ki azokat a banki és partneri munkatársakat, akik jelentős mértékben járultak hozzá a bankszektor működéséhez és fejlődéséhez. 2017-ben a Magyar Bankszövetség Aranykaptár díjában részesültek:
• Batka Anna (Magyar Bankszövetség) – a számviteli, adózási és adatszolgáltatási munkacsoportok évtizeden átnyúló lelkiismeretes irányításáért,
• dr. Bógyi Attila (OTP Jelzálogbank) – a bankrendszert érintő jogalkotási munkálatok során nyújtott aktív, kiemelkedő tevékenységéért,
• Makó Zoltán (Készenléti Rendőrség; Nemzeti Nyomozó Iroda) – a bankkártyás bűnözés megelőzése és visszaszorítása érdekében végzett kiemelkedően hatékony munkájáért,
• Némethné Szűcs Gyöngyi (Unicredit Bank) – a számviteli szabályozások területén végzett kiemelkedő munkájáért,
• Weissmüller Gábor (Citibank) – a pénzügyi csalások megelőzése és felderítése kapcsán végzett magas szintű szakmai munkájáért.

Budapest, 2017. május 12.
Magyar Bankszövetség

2017. március 07.

Felelősen hordozni a felelősséget

MAGYAR BANKSZÖVETSÉG

FŐTITKÁRI SAJTÓNYILATKOZAT

Felelősen hordozni a felelősséget

2017. március 6.

A lakhatás és a lakáshitelek kérdése a társadalom széles tömegeit érinti, az egyes csoportokat helyzetüktől függően különbözőképpen. A múltbeli tanulságokat levonva ezt a témát, annak bármely elemét minden esetben a következményeket szerteágazóan átgondolva és a társadalomért, gazdaságért felelősen lehet csak vizsgálni. A bankszektor alapvetően üdvözöl minden megalapozott, felelős megfontolást, mely az össztársadalmi és a gazdasági következményeket felmérve pozitív hatású cselekvés alapját képezheti.

Az ingatlan árverési jogszabályok újabban ismét felmerült átgondolása kapcsán a következőkben foglaljuk össze a hitelintézeti szektor szakmai véleményét.

A végrehajtási eljárások jelentős részét hagyományosan nem a pénzügyi intézmények, hanem egyéb szervezetek (pl. közműszolgáltatók, adóhivatal, társasházak) indítják. Ők a saját gyakorlatuk, illetve jogszabályi kötelezettségeik miatt a bankszektornál kevésbé türelmesek, amikor végrehajtást kezdeményeznek. Azaz gyakran elenyésző összegű, nem bankhitel eredetű tartozások vezetnek a lakóingatlanok kényszerű végrehajtás alá vonásához.

A Magyar Bankszövetség minden esetben és minden típusú tartozás esetén a folyamatos párbeszéd és a minden lehetséges módon felajánlott együttműködés híve; erre kéri minden tagját, valamint a végrehajtásokat kezdeményező egyéb szervezeteket is. Tapasztalataink szerint a banki ügyfelek döntő többsége nyitott az együttműködésre és a közösen kialakított megoldásra. Ezért jelenthetett kibontakozást az adósok túlnyomó többsége számára a kormányzat és a bankok által felkínált lehetőségek széles skálája. Azt természetesen nem állíthatjuk, hogy minden hiteladós törvénytisztelő és együttműködő lenne.

Most már hosszú időszak tapasztalatai bizonyítják, hogy vannak adósok, akik nem a lehetőségeik híján nem teljesítenek, hanem szándékaik okán nem kívánnak együttműködni. Az utóbbi évek számos kormányzati és banki kezdeményezése után is fennmaradó problémás esetekben a bankok munkatársai gyakran azzal szembesülnek, hogy bizonyos ügyfelek fizetési készsége az idő múlásával végletesen meggyöngült, a kapcsolatfelvételt is elutasítják. Ilyen végső esetekben, amennyiben a kötelezettségek semmilyen más módon nem hajthatók be, akkor a bankszektor is rákényszerül a végrehajtás kezdeményezésére.

Fontos, hogy ilyenkor minden eszközzel és figyelemfelhívással támogatjuk azt, hogy az árverésekre a lehető legnagyobb nyilvánossággal, visszaélésektől mentesen kerüljön sor. Tapasztalataink szerint az átláthatósággal és a nyilvánossággal biztosítható az árveréseken a legmagasabb ár elérése. Az elérhető legmagasabb ár minden érintett közös érdeke!  Az adós, a végrehajtást kezdeményező és az abba becsatlakozó intézmények számára egyaránt a legnagyobb megtérülést, a legkisebb veszteséget biztosítja.

Az árverésekbe való esetleges adminisztratív beavatkozásokkal vigyázni kell, hiszen a legjobb fogyasztóvédelmi szándék mellett is éppen ellentétes hatást okozhat.

 • Az adminisztratívan megemelt kikiáltási ár időben sajnos akár jelentősen is elhúzhatja az eljárást, a vevő megtalálását, és ezalatt a késedelmi kamatok természetesen tovább növelik a tartozást. A mindebből fakadó, elnyúló bizonytalanság az adós és családja számára emberileg is megterhelő lehet.
 • A legkevésbé forgalomképes, jellemzően lemaradó vidéki régiókban a kikiáltási árnak a kereslet fölé emelése az adósok fizetőképességének a helyreállítását akár el is lehetetleníthetné. Továbbá pont ezekben a fejlesztésekre szoruló régiókban általánosan is visszafogó hatást gyakorolna a banki hitelezés számos formájára. Különösen érintettek lehetnek a gyakran magáningatlannal fedezett KKV hitelek.
 • A lakossági jelzálogjog érvényesítésének korlátozása egyrészt emelheti a jelzáloghitelek kamatát, másrészt a fedezetlen, drágább hitelek felé tolja el a kölcsönnyújtást. Így végső soron az újonnan hitelt felvevők számára drágítja meg a hiteleket a javaslat.
 • A valós segítséget jelentő családvédelmi programokat, így pl. a Nemzeti Eszközkezelő tevékenységét egy időbeli elhúzódást okozó adminisztratív intézkedés háttérbe szorítaná. Ugyanekkor meg kell említenünk, hogy a NET tevékenységének folytatásához legalább 25.000 ingatlan megvásárláshoz szükséges forrást mostanában kellene az államnak biztosítania.

A Magyar Bankszövetség társadalmi és gazdasági felelősségéből adódó szakmai kötelessége, hogy arra is felhívja a figyelmet: a hitelezés jogbiztonságát veszélyeztető bármely lépés hazánk fenntartható fejlődésének szabna gátat.

Kovács Levente

Magyar Bankszövetség főtitkár

2017. január 16.

Kovács – Terták: Financial Literacy

2016. novemberben megjelent Kovács Levente és Terták Elemér Financial Literacy könyve, amely a pénzügyi kultúra bemutatását vállalta fel.

Honlapunkon az alábbi linkekre kattintva közzétettük a könyvet teljes terjedelmében, a borítót (Mátrai Erik Bankkáryta Galaxis képével) illetve Navracsics Tibor ajánlásával:

Kovács – Terták: Financial Literacy

Cover of the Book (with the photo of Erik Mátrai)

Foreword of Tibor Navracsics