Hírek, aktualitások

Kiberbiztonsági hónap - 2018 október

KIBERBIZTONSÁGI HÓNAP

2018. október

Europol – EBF közös kampány a kibercsalásokkal kapcsolatos tudatosság növeléséért

A kiberbűnözők folyamatosan keresik a módját annak, hogy pénzt kereshessenek a megkárosításunkkal. Ezek a csalások tipikus példák arra, hogy a kibertámadók milyen módon tudják egyszerűen kihasználni az emberek pszichológiai sajátosságait és érzékelésének jellemzőit. Az következő tippek ahhoz nyújtanak segítséget, hogy hogyan védekezzünk a támadások ellen. A legjobb védekezés az éberség!

Általános tippek:

• Ellenőrizze rendszeresen az online fiókjait.
  • Ellenőrizze rendszeresen a bankszámláját, és a gyanús tevékenységekről tegyen bejelentést a bankjának.
  • Az interneten csak biztonságos webhelyeken fizessen (ellenőrizze, hogy a webhely címének beírására szolgáló mezőben látható-e a lakat, illetve figyeljen arra, hogy a cím eleje https legyen), és csak biztonságos kapcsolatot használjon (nyilvános Wi-Fi helyett használja a mobilinternetet).
  • A bankja soha nem kérdez olyan bizalmas információkat telefonon vagy e-mailben, mint az online fiókja hitelesítő adatai.
  • Ha egy ajánlat túl jónak tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, szinte minden esetben csalás.
  • Mindig ügyeljen a személyes adatai biztonságára, valamint a biztonságos tárolásukra.
  • Gondolja át nagyon alaposan, hogy mennyi személyes információt oszt meg a közösségimédia-oldalakon. A csalók az adatai és fényképei felhasználásával hamis személyazonosságot hozhatnak létre, vagy megpróbálhatják átverni.
  • Ha azt gyanítja, hogy megadta a fiókja adatait egy csalónak, azonnal vegye fel a kapcsolatot a bankjával.
  • Ha azt gyanítja, hogy megpróbálták megkárosítani, minden esetben tegyen bejelentést a rendőrségen, még akkor is, ha nem vált a csalási kísérlet áldozatává.

Az alábbiakban található az EUROPOL szerinti leggyakoribb online pénzügyi csalás és az elkerülésük módjairól készült figyelemfelhívó dokumentációi, témák szerint bontva:

És a további, biztonságos online vásárlásról ide kattintva találhat angol nyelven további információt.