Takarékbank
1989
1122 Budapest, Pethényi köz 10.
06-1/202-3777
06-1/225-4210
info@tbank.hu
Szabó Levente, vezérigazgató
OwnerJegyzett tőke
Hazai tulajdonMagyar Fejlesztési Bank Zrt.39,275%
Takarékszövetkezeti hitelintézetek55,647%
Országos Takarékszövetkezeti Szövetség5,074%
Egyéb0,004%

A Takarékbank létrehozásának és működésének stratégiai célja az 1989-es alapításától fogva a takarékszövetkezeti szektor támogatása, piaci és pénzügyi pozícióinak erősítése. Ennek keretében elsődleges feladata a takarékszövetkezeti integrációban résztvevő hitelintézetek minél egységesebb piaci fellépésének elősegítése, piaci pozícióik erősítése és bővítése, valamint termék- és szolgáltatás palettájuk szélesítése. Ebből adódóan a Takarékbank legfontosabb ügyfélcsoportja a közel 56 százalékban tulajdonos takarékszövetkezetek és a takarékszövetkezetekből átalakult bankok. Stratégiai ügyfélkörének tevékenységét szakmailag képzett munkatársakkal, valamint a jelentős szinergiákat biztosító együttműködés koordinálásával segíti.

Központi banki funkciójának keretein belül lehetőséget termet, hogy a takarékszövetkezetek és a takarékszövetkezetekből átalakuló bankok ügyfeleik számára teljes körű termék- és szolgáltatáspalettát kínálhassanak, méretbeli és jogszabályi kötöttségeiktől függetlenül. A piaci jelenlét erősítésére , illetve a bővülés elősegítésére közös üzleti modelleket dolgoz ki, melynek legfontosabb lépéseként 2008-ban életre hívta a Takarékpont brandet is. Ezen túl informatikai fejlesztésekkel is támogatja az ügyfelek minél teljesebb körű kiszolgálását.

Kereskedelmi bankként a szubszidiaritás elve alapján, elsősorban azokra az ügyfelekre koncentrál, amelyeket méretük vagy speciális tevékenységük miatt az integrációs hitelintézetek egyáltalán nem, vagy csak részben tudnak kiszolgálni. A bank ezen projektekben is ügyel a takarékszövetkezeti integrációhoz tartozó takarékszövetkezetek és bankok minél szélesebb körű bevonására.

Befektetési bankként meglévő termékpalettája segítségével teljes körűen igazodik a banki és takarékszövetkezeti ügyfelek igényeihez, kiegészíti az integrált hitelintézetek termékpalettáját. Átfogó befektetési szolgáltatásaival közvetlen tőkepiaci kapcsolatot teremt a hitelintézetek és azok ügyfelei számára, valamint hozzáférést biztosít a nemzetközi értékpapírpiacokhoz. Elismert elemzői bázisa, valamint az állampapírpiacon betöltött, elsődleges forgalmazói státusza biztosítja, hogy ügyfelei színvonalas és a legfrissebb információkon alapuló kiszolgálásban részesüljenek.

A Bank kiemelt stratégiai befektetései

A Takarék Alapkezelő Zrt. a Takarékbank Zrt. 100%-os tulajdonában lévő vállalkozás, amelynek fő tevékenysége a befektetési alapkezelés, azonban portfóliókezelési, önkéntes kölcsönös biztosítópénztári vagyonkezelési, illetve  – magánnyugdíjpénztár részére – vagyonkezelési tevékenységet is végez.

A Takarék Faktorház Zrt. a Takarékbank Zrt. 100%-os tulajdonában lévő pénzügyi vállalkozás, tevékenysége a faktorálás és forfettírozás.

A Takinfo Kft. a takarékszövetkezeti integráció első számú informatikai szolgáltatója, amelynek fő tevékenységi körébe a számítástechnikai rendszerek fejlesztése és üzemeltetése, számítástechnikai eszközök és szoftverek kereskedelme, valamint szervíztevékenység tartozik.

A Banküzlet Zrt. tevékenysége elsősorban a tulajdonosaitól átvett pénzügyi követelések érvényesítése, hasznosítása.