Giro Zrt.
1988
1054 Budapest, Vadász u. 31.
06-1/428-5600
Külföldi tulajdonCitibank Europe Plc.0,962%
Deutsche Bank AG.0,801%
ING Bank N. V.0,801%

A GIRO Zrt.-t 1988 decemberében 12 pénzintézet – köztük a Magyar Nemzeti Bank – alapította. A cég elsődleges tevékenysége, az elszámolásforgalmi szolgáltatás 1994. november 18-án indult el. Az elszámolásforgalmat 1994 óta szolgáló, saját fejlesztésű rendszer 2009 novemberében átadta helyét egy új, külső szállító által fejlesztett számítástechnikai platformnak, az InterGIRO1-nek.  2012. június 30-ig az éjszakai elszámolásforgalmi rendszerben a tárgynapi tranzakciók a következő elszámolási nap reggelére kerültek elszámolásra a Klíringtagok számláján.  A 2012. július 02-án elindult napközbeni többszöri elszámolási rendszer, a hazai pénzforgalom elmúlt 15 évének legjelentősebb fejlesztése. Az új rendszer lehetővé teszi, hogy az elektronikusan benyújtott átutalások a korábbi egy munkanap helyett legfeljebb négy órán belül a kedvezményezett bankjához érjenek, az elszámolás napi öt ciklusban valósul meg.

A GIRO Zrt. tevékenysége az üzemeltetésen túl magába foglalja a rendszer működési szabályainak és üzenetszabványainak kialakítását, amely feladatot a rendszer résztvevőivel történő folyamatos egyeztetés mellett a résztvevők közös szakmai döntéseinek figyelembevételével lát el.

A GIRO Zrt. biztosítja az elszámolásforgalom technikai és üzemeltetési feltételeit, az adattovábbítás környezetét, valamint az szolgáltatás keretében továbbítandó adatok sértetlenségét, letagadhatatlanságát és hitelesítését biztosító infrastruktúrát.

A GIRO Zrt. elszámolásforgalmi alaptevékenysége mellett 2002-2003-ban a bankközösség igényeinek megfelelően bővítette tevékenységét. Létrehozta a GIRinfO szolgáltatást, amely külső adatbázisok közvetlen elérésével a hitelintézeti ügyfelek okmányainak, adatainak ellenőrzését teszi lehetővé közhiteles forrásból, ezen felül számos egyéb adatbázishoz is hozzáférést nyújt.

A BISZ Zrt. 2003-ben történt megvásárlásával az így létrejött vállalatcsoport a ma már teljes listás hitelszerződés-nyilvántartó KHR rendszer információival teszi teljessé adatszolgáltatását, GIROLock és GIROHáló termékeink pedig kiemelkedő színvonalú hálózati és biztonsági megoldásokkal biztosítják mindezen szolgáltatások infrastruktúráját.

A GIRO Zrt. küldetése – az elszámolásforgalom területén kifejtett úttörő szerepét folytatva – a hitelintézeti szektor működőképességének biztosítása, fejlődésének segítése és a felé megnyilvánuló felhasználói bizalomnak az erősítése. Az elszámolásforgalmi és információnyújtási feladatait a legkorszerűbb technikai lehetőségek és előremutató igények alapján mindenkor maximális pontossággal, biztonságosan és hatékonyan látja el, aktívan közreműködik a készpénzmentes társadalom kiépítésében, együttműködve az arra hivatott intézményekkel, bankokkal, a bankszövetséggel és más társaságokkal. A pénz- és elszámolásforgalom területén figyelemmel követi az Európai Unióban zajló eseményeket.