Garantiqa
1992
1082 Budapest, Kisfaludy u. 32.
+36-1-485-8300
+36-1-485-8320
info@garantiqa.hu
Auth Henrik
OwnerJegyzett tőke
Hazai tulajdonMagyar Köztársaság Kormánya50,0249%
Magyar Fejlesztési Bank Zrt. 13,9662%
Kereskedelmi és Hitelbank Zrt. 13,3012%
OTP Bank Nyrt. 5,8193%
Budapest Bank Zrt.. 3,9488%
Budapest Bank Zrt.. 3,5331%
MKB Bank Zrt. 1,87%1,8705%
Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 1,06%1,0599%
További kereskedelmi bankok, takarékszövetkezetek, érdekképviseleti szövetségek, egyesületek (tulajdonosi hányaduk egyenként kisebb mint 1%)6,4761%

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. célja, hogy készfizető kezességvállalásával katalizátorként működjön közre a hazai kis- és középvállalkozások (KKV) pénzügyi életében.

A forrásbevonás során a kezességvállalással a Zrt. kötelezi magát arra, hogy az adós helyett fizet a pénzügyi intézménynek, ha az adós nem tesz eleget fizetési kötelezettségének. A kezességvállalás lehetővé teszi, hogy olyan életképes üzleti tervvel rendelkező mikro-, kis-, és középvállalkozások, önkormányzatok is forráshoz jussanak, amelyeknek nincs elegendő felajánlható biztosítékuk, ezért hitelezésük, támogatásuk túlságosan kockázatosnak minősülne.

A társaság hitelek, bankgaranciák mögé áll kezességvállalással, garanciát nyújt a Széchenyi Kártya programban kínált folyószámla-, beruházási, forgóeszköz és önerő hitelekhez. A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. aktivitását a KKV-k hitelezéséhez kapcsolódóan, viszontgarancia mellett vállalt kezességek körében erősíti. A KKV-knak adott készfizető kezességvállalások mellé 85%-os állami viszontgarancia társul, illetve beruházási hitelekhez adott készfizető kezességvállalások mögé, az Új Széchenyi Viszontgarancia Programok keretén belül, 85%-os viszontgarancia is kérhető.

A társaság stratégiai célja, hogy a kezességvállalás igénybevételével minél több hitelképes vállalkozás jusson finanszírozási forráshoz, ezzel segítve versenyképességük megőrzését, a gazdaság növekedését.