FHB Jelzálogbank Nyrt.
1997
1082 Budapest, Üllői út 48.
+36-1-452-9100
+36-40-344-344
+36-1-329-1004
fhb@fhb.hu
Dr. Spéder Zoltán, az Igazgatóság elnöke, Köbli Gyula, vezérigazgató
OwnerJegyzett tőke
Hazai tulajdonBelföldi intézményi/társaság73,62%
Belföldi magánszemély3,37%
Munkavállalók, vezető tisztségviselők0,36%
Saját tulajdon0,00%
Államháztartás részét képező Tulajdonos 4,11%
Külföldi tulajdonKülföldi intézményi/társaság18,51%
Külföldi magánszemély0,03%

Az FHB Jelzálogbank Nyilvánosan Működő Részvénytársaságot a magyar állam 1997. október 21-én hozta létre zártkörű alapítású részvénytársaságként, működését 1998. március 16-án kezdte meg. A Bank fő tevékenysége alapításkor a lakáscélú ingatlanok fejlesztésének és vásárlásának a finanszírozása és az államilag támogatott lakáshitelek folyósítása volt. Közvetlen saját, illetve ügynöki hálózatán keresztül, továbbá a refinanszírozási formában részt vevő társbankok hitelezése révén országszerte elérhetővé tette a jelzálog-alapú finanszírozást. A Bank 2001 végére a magyar lakásfinanszírozás jelentős szereplőjévé lépett elő. Az FHB privatizációja 2003-ban kezdődött meg: az ÁPV Rt. tulajdoni hányada 53,2%-ra csökkent. Az FHB Rt. „A”sorozatú törzsrészvényei bevezetésre kerültek a Budapesti Értéktőzsde „A” részvénykategóriájába. Az FHB részvény a 2004. április 1-jétől tagja a BUX-kosárnak. A 2006 végén – az FHB Kereskedelmi Bank megalapításával – létrejött FHB Bankcsoport ma már univerzális bankként működik, banki szolgáltatások széles körét kínálja ügyfeleinek országszerte közel 50 fiókjában. A bankcsoporton belül az FHB Bank Zrt. teljes körű kereskedelmi banki szolgáltatást kínál, az FHB Életjáradék Zrt. – kihasználva a keresztértékesítési potenciált – új, ingatlan alapú finanszírozási konstrukciókat vezetett be időskorúaknak számára, az FHB Ingatlan Zrt. a másfél évtized alatt felhalmozott ingatlan-szakértői tudást-, és adatbázist kamatoztatja, míg az FHB Ingatlanlízing Zrt. prémium kategóriájú ingatlanok finanszírozásával színesíti az FHB csoport termékeinek palettáját. 2007. év harmadik negyedévében az FHB Nyrt.-ben addig 54,11%-os többségi részesedéssel rendelkező ÁPV Zrt. 2007. augusztus 29-én a hazai és a nemzetközi tőkepiacon gyorsított könyvépítés keretében értékesítette a tulajdonában álló, 50%+1 „A” sorozatú törzsrészvény állományát. A tranzakció óta az ÁPV (2007. november 20-tól MNV) Zrt. részesedése az FHB Nyrt.-ben 4,11%. Az egyes FHB bankcsoporti tagok az elsők között, 2009 szeptemberében csatlakoztak a lakosság részére hitelt nyújtó pénzügyi szervezetek ügyfelekkel szembeni tisztességes magatartásáról szóló Magatartási Kódexhez, amely az ügyfelek és a hitelezők közötti kapcsolatban nélkülözhetetlen bizalom megerősítését szolgálja. 2010. szeptember 30. napjával lezárult az Allianz Hungária Biztosító Zrt. és az FHB Jelzálogbank Nyrt. megállapodása az Allianz Bank Zrt. FHB-nak történő eladásáról. Továbbá életbe lépett a két cégcsoport közötti stratégiai együttműködésről szóló megállapodás, amelynek köszönhetően a magyarországi Allianz csoport és az FHB Bankcsoport ügyfelei az FHB kibővült fiókhálózatán keresztül érhetik el a két cégcsoport pénzügyi megoldásait, banki, biztosítói szolgáltatásait, termékeit. 2011. március 31-ével az Allianz Bank Zrt. beolvadt az FHB Bank Zrt.-be, így 2011. április 1-jétől jogutódként az FHB Bank Zrt. nyújtja a banki szolgáltatásokat a jogelőd Allianz Bank Zrt. ügyfeleinek is.