Eximbank
1994
1065 Budapest, Nagymező utca 46-48.
+36 (1) 269-4476, +36 (1) 269-5735
exim@exim.hu
Nátrán Roland
OwnerJegyzett tőke
Hazai tulajdonMagyar Állam (kizárólagos állami tulajdonban)
Külföldi tulajdon--

A Magyar Export-Import Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaságot (Eximbank) – a Magyar Exporthitel Biztosító Zártkörűen Működő Részvénytársasággal (MEHIB) együtt – az 1994. évi XLII. törvény hozta létre azzal az alapvető célkitűzéssel, hogy segítse elő a magyar áruk és szolgáltatások külpiacokon történő értékesítését. Magyarországon az Eximbank és a MEHIB látják el az exporthitel-ügynökségi feladatokat, melyet az OECD és uniós keretek szabályoznak.

A Magyar Állam tulajdonosi jogait 2012. május 23-tól a nemzetgazdasági miniszter gyakorolja. A két intézmény vonatkozásában új integrált irányítási és szervezeti koncepció került kialakításra: a Bank és a Biztosító feladatát közös szervezetben és megjelenéssel, EXIM elnevezéssel végzi.

Az Eximbank és a MEHIB küldetése, hogy gazdaságpolitikai ösztönző eszközként működve – stratégiai partnerségben a hazai hitelintézetekkel az Exportélénkítési Hitelprogram (EHP) keretében – a vállalkozásoknak, a magyar exportőröknek, illetve azok beszállítóinak és vevőinek nyújtott koherens hitelezési, biztosítási és garanciavállalási termékeivel lefedje az exporttevékenység teljes vertikumát, a beszerzéstől a termelésen át az értékesítési folyamat támogatásáig.